Zobacz również: Nadczynność tarczycy
tarczyca

Objawy niedoczynności tarczycy

Objawy niedoczynności tarczycy związane są przede wszystkim ze zwolnieniem tempa przemiany materii. Najczęściej u chorego obserwuje się przyrost masy ciała, zaparcia, osłabienie, zmęczenie także wysiłkowe, spadek koncentracji i zmniejszenie zdolności skupiania uwagi, zaburzenia pamięci oraz uczucie chłodu związane z szybkim wyziębianiem organizmu. U kobiet dostrzega się dodatkowo zaburzenia miesiączkowania – skrócenie cykli, obfite krwawienie, niepłodność lub trudności w utrzymaniu ciąży. U mężczyzn natomiast może dojść do osłabienia libido i zaburzeń wzwodu. Szczegółowo objawy choroby charakteryzuje się ze względu na układ, którego dotyczą.

Powłoki skórne:

  • żółta, blada, zimna skóra o nadmiernym rogowaceniu naskórka szczególnie na łokciach i kolanach, czasem po wewnętrznej stronie kostek i grzbietów stóp – w wyniku zmniejszonej produkcji ciepła i przepływu krwi w tkankach oraz zahamowana pracy gruczołów łojowych i potowych. Zmiany te zostały nazwane przez profesora Artura Bera „objawem brudnych kolan”. Naskórek w miejscach zmienionych chorobowo staje się szorstki, pomarszczony, łuszczy się i łatwiej ulega zabrudzeniu niż zdrowy;
  • obrzęk podskórny w okolicach nagromadzenia się tkanki łącznej wiotkiej, tzw. obrzęk śluzowaty – najczęściej to obrzęki dłoni, powiek i pogrubienie rysów twarzy. Obrzęki spowodowane są zatrzymaniem wody w tkankach, skutek nagromadzenia glikozaminoglikanów (kwas hialuronowy), osłabioną pracą nerek, mniej wydajną gospodarką hormonalną oraz spowolnieniem procesów przemiany materii;
  • suche i łamliwe włosy, przerzedzenie owłosienia, a nawet wypadanie brwi.

Układ krwionośny:

  • zwolnienie akcji i czynności serca;
  • osłabienie tętna i wyciszenie tonów serca – zmniejszenie pojemności minutowej serca i jego kurczliwości;
  • powiększenie sylwetki serca – obecność płynu w worku osierdziowym, obrzęk śródmiąższowy, obrzmienie włókien mięśnia sercowego, poszerzenie lewej komory serca;
  • nieprawidłowo obniżone ciśnienie tętnicze.

Układ oddechowy:

  • ochrypniecie i zmatowienie głosu w wyniku pogrubienia strun głosowych i powiększenia języka;
  • spłycenie oddechów i zmniejszenie ich częstotliwości;
  • niewydolność oddechowa, a w ciężkich przypadkach śpiączka hipometaboliczna.

Układ pokarmowy:

  • znaczne spowolnienie perystaltyki jelit prowadzące do uciążliwych zaparć, a nawet niedrożności jelit;
  • wodobrzusze, często występujące z obecnością płynu w jamie osierdzia czy opłucnej;

Układ nerwowo-mięśniowy i stawy:

  • osłabienie siły mięśniowej, często związane z cechami pozornego przerostu mięśni;
  • osłabienie odruchów nerwowych;
  • osłabienie pracy zmysłów, głównie słuchu;
  • mononeuropatie a nawet otępienie i śpiączka;
  • obrzęk stawów, zwłaszcza kolanowych.

Do nietypowych objawów zalicza się parestezje, kurcze mięśni, nieżyt górnych dróg oddechowych, schorzenie psychiczne, jak depresja, choroba afektywna dwubiegunowa, psychoza paranoidalna, otępienie. U dzieci obserwuje się upośledzenie wzrostu i dojrzewania płciowego. Wtórna niedoczynność tarczycy manifestuje się znacznie słabiej.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 All
Magdalena
Witam mam takie pytanie jest to dla mnie ważne i czekam na szybką odpowiedź.
robiłam ostatnio badania TSH 3-CIA GENERACJA i w wyniku surowcy wyszło 2,032 a na dole jest norma dla kobiet w ciązy czy jest możliwe że jestem w ciązy ? nie uprawiałam seksu jeszcze tylko sie masturbowałam wiem że bez faceta nie da sie zajść w ciąże... czy to tak po prostu jest w wynikach ? PROSZE O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ
1 miesiąc temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
mirek
Magda.to sie nie masturbuj tylko zrob to z facetem.Nie szkoda ci tych wspanialych chwil
1 miesiąc temu
Gosia
Witam
jestem prawie cztery lata po calkowitym usunieciu tarczycy(guzy)przyjmuje eltroxin 112.We wrzesniu ubieglego roku robilam Tsh 1,47 a nastepne w styczniu tego roku i....6,8 czym to moze byc spowodowane???odczowam zmeczenie,zimno i lekko mi sie utylo....ale przeciez nie mam tarczycy?????
6 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
em
Moje dziecko miało diagnozowaną niedoczynność, ale było wówczas chore, kolejny endo powiedział, że wg niego nigdy nie było żadne niedoczynności, nie mniej jednak, dziecko ma wiele zwyzej wymienionych dolegliwości. Zaczynam się naprawdę bać, bo endo twierdzi, że przy niedoczynności wcale nie ma problemów ze strunami głosowymi ( a dziecko ma, fonoiatra tez wie, że niedoczynnpść to problemy z głosem, bo leczy takie przypadki, gdzie po wyeliminowaniu innych schorzeń zostaje niedoczynność), i nie ma problemów ze stawami kolanowymi, ścięgnami ( a dziecko ma i to bardzo dotkliwe, a rf został wyelimonwany, crp badane wielokrotnie ujemne, aso też). To drugi endo z kolei, pierwszy na podstawie tych samych wyników przydzielił euthyrox 25 i tak dziecko dostawalo go jakiś czas.
Nie wiem co robić, co jestem u jakiegos pecjalisty, to się pokazuje, że kazdy ma inną wiedzę na temat tego schorzenia. Boję się, bo czytam , że tsh bliskie górnej granicy już mówi, że należy leczyć niedoczynnośc, a endo dziecięcy mówi, mi, że wcale nie. Jestem bliska załamania. Moj jest w fazie intesywnych zmian , wzrostu , ma 13 lat, wszystko się w nim rozjechało i nie mogę dać sobie rady. I nie moge znaleźć pomocy. Totalna olewka. I jak czytam opis, to nie wiem, czy endo mnie okłamuje, czy może może autor nawymyślał rzeczy nieprawdziwych? Z góry przepraszam, ale to jest już nie do wytrzymania.
6 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
grazyna
przeczytaj koniecznie Ukryte terapie Jerzy Zięba ja leczę wg niego niedoczynnosc jodem i nie tylko, głównym objawem jest temperatura poniżej 36,3 .Moja wizyta u endokrynologa to porażka.
2 miesięcy temu
ma
Witam, nie wiem, czy pomoge, ale zapraszam na facebooka do grup: jem paleo, protokół autoimmunologiczny, 30dniowe wyzwanie, Bez cukru - grupa wspierania detoksu cukrowego - są to wszytsko grupy zrzeszające ludzi odzywiających się lub sympatyzujących z dietą paleo, która jest chyba jedynym zalecanym odzywianiem przy problemach z tarczycą. Ja takowych nie mam, ale widzę, że tam non stop są bardzo profesjonalne dyskusje o wynikach badan/lakach przy tarczycy, wiele osób ma sensowną wiedzę w temacie. Są też tam rózni polecani lekarze, może mogłoby się Pani coś przydać. Pozdr
5 miesięcy temu
viki
Witam,moja mama ma 68 lat,a na dzień dzisiejszy sprawność jej jest jak u 90ciolatki.ma niedoczynność tarczycy która nigdy nie leczyła.. Od ok. 25 lat ma problemy z sercem a od ok.7 lat cierpi na niewydolność oddechowa i jest na tleno terapii .Ma też jaskre ,reumatyzm i miażdżyce .W lipcu 2014 roku miała usunięty woreczek żółciowych z powodu kamieni (ok.40szt.małych,czarnych) od tej operacji jest z nią coraz gorzej..jeść nie może choć ma apetyt i schudła ,wygląda jak anorektyczka,psychicznie też z nią nie dobrze.Dwa razy była już w szpitalu,tarczyca Google się nie interesowali.. ciągle tylko o tej jej niewydolności..Ale przecież skądś się ona musiała wziąść? No ale skoro ona palaczka to winowajce jakby maja.Jej wychudnieciem tez sie niezainteresowali ,cos ja wyniszcza ..i sadze ze to tarczyca bo o nowotworze zaden lekarz nigdy nie wspominal.gdzie mam mame zawiesc zeby chociaz ja dobrze zdjagnozowano?a wracajac do badan to nie robili jej nigdy ani tomografii ani rezonansu i ani gastroskopii ..tylko krew,usg brzucha i rtg klatki piersiowej,czy aby to wystarczy?wiem tez ze tarczyca moze tak sie rozrosnac ze o pluca potrafi sie owinac.. Na rtg widac jakies blizny na plucach i zrosty. Pozdrawiam i zycze Wam zdrowia .
7 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
kasia
Hej moje tsh to 16.66 przy normie 0.4- 4.0 czy to tarczyca? Co robic?czym grozi?
9 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Łukasz
Zrób jeszcze badania anty-TPO i anty-TG oraz ft3 i ft4. Możliwe że masz niedoczynność tarczycy wrodzoną
8 miesięcy temu
Joanna
Witam,może ktoś mi pomoże.Nie wiem czy dobrze mówię,ale chyba mam niedoczynność-TSH-4,890 norma 0,270-4,200,FT4-1,12,anty-TPO-35,46(0,00-34,00).Planuję wizytę u endokrynologa.Do tego wypadają mi włosy,jestem często zmęczona i senna a co najgorsze chyba przez tarczycę 2 razy pod rząd poroniłam.Proszę napiszcie,co robić,bo chcę z mężem starać się o rodzeństwo dla córci,a troszkę się boję.
11 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Gosia77
Witam wszystkich na forum. Coś mi się zaczęło dziać z prawym płatem tarczycy. Lewy został usunięty kilkanaście lat temu. Wtedy mi powiedziano, że to wczesna postać nowotworu złośliwego. Normalnie szok. Od dwóch lat, mniej więcej o tej porze roku zaczynają się dziać "cuda" z moim prawym płatem tarczycy. Zaczyna mnie przyduszać, wzmaga się wydzielanie śluzu, który wręcz zatyka, śluzówka ulega nadmiernemu przesuszeniu, dokucza chrypa, a prawy płat mnie wręcz ciągnie i mam wrażenie, że mi go coś pompuje. Do tego w lipcu robiłam usg, było czysto, w sierpniu tomografię komputerową i wyszło mi, ze prawy płat jest powiększony, ale też czysto, a parę dni temu wyszło, że mam już małego guzka. Czy to ten prawy płat może mi tak dokuczać?
11 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
iren
na co ty czekasz ...jak najszybciej do endokrynologa .i usuwać szybko drugi płat.....najlepiej zarejestruj sie do Centrum Onkologicznego w Gliwicach oni są najlepsi
11 miesięcy temu
Emmm
Leczę się już ponad rok, codziennie przyjmuję leki przemiennie 100/112 eutyroxu. Życie nareszcie wróciło do normy, trochę więcej ruchu i pomału waga spada (już 10kg mniej). Czuję się o wiele lepiej, dodatkowo przyjmuję też witaminę D3, ona ma też wpływ na samopoczucie - Pani endokrynolog zaleciła widzac mój skrajny niedobór, teraz też już jest w normie.
1 rok temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Ola
Hey, pisałam tu już parę miesięcy temu. Dzisiaj odebrałam kolejne wyniki. Poprzednie TSH wynosiło 3.44, według normy o 4.2. Aktualne wyniki:

TSH 3-cia generacja 4.649 Norma: 0.35 - 5.50
FT3 - 2.81 Norma: 2.3-4.2
FT4 - 1.05 Norma: 0.89-1.79
Anty TG - <15 Norma 40.0
Anty TPO - <28 Norma 60

Mam 24 lata. Czy jest się czym martwić?
1 rok temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
marcia
Hej u mnie wykryto chorobe Hashimoto, boli mnie szyja,mam ogromny apetyt na slodkie, mam opuchniete powieki i kolatanie serca, robilam wyniki i moje ft3 i ft4 sa w normie za to TSH wynosi 0,016.Robilam badania w PL. Wrocilam do Uk i moj lekarz ponownie wysyla mnie na usg tarczycy i morfologie,mowi ze to dziwne zeby moje TSH tele wynosilo jesli 2 miesiace wczesniej mialam 2,55 czyli idealne. Zauwazylam jeszcze ze od czasu do czasu pojawiaja mi sie biale plamki na jezyku i piecze mnie on,swedzi mnie skora,swedza mnie spokowki i bola oczy i glowa do tego z rana co pare dni budzi mnie wodnisty katar. Mialam juz podawane leki na alergie ale one nie pomagaja!!! Slyszalam ze zaburzenia przysadki mozgowej ,ktora jest odpowiedzialna za TSH moze zaburzac Candida albicans, czy ktos wie jakie testy trzeba zrobic alby wykryc nadmiar tego paskudztwa? Te Hashimoto chyba sobie wymyslili zeby czesciej chodzic do nich prywatnie. to jest zapalenie tarczycy o podlozu autoimmunologicznym to jest zwiazane z ukladem odpornosciowym. Mam przepisany Thyrozol 5mg ale lekarz powiedzial ze na razie mam go nie brac..Czy ma ktos podobne objawy? Co to naprawde moze byc?
1 rok temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
gosia
Witam widze ze ta wiadomosc jest z przed 9miesiecy ale pisze bo oczom nie wierze....nareszcie od dwoch miesiecy siedzenia tu na internecie znalazlam identyczne objawy jak moje....bola puchna oczy katar wodnisty slaby wech leki od alergi.bol pieczenie jezyka i biale plamki!!!mam hm....chyba niedoczynność tarczycy guzy lite i litotorbielowate....ach nie ważne juz teraz...podaja mi eutyrox 25.tyje puchne...wyczytalam tu o jakiej chorobie z mozdzkiem zwiazana??juz nie wiem prosze o jakies informacje badania jak i gdzie je zrobić....czy po tych miesiacach pani marto cos juz pani wie....dziękuję
6 miesięcy temu
ja
mysle ze powinnas zbadac sie pod katem candida albicans.
1 rok temu
marcia
dzięki za wszystkie odpowiedzi,ciesze sie , że nie jestem z tym sama..chociaż wcale nikomu nie życze tej okropnej choroby..u mnie szczegółowa wciąż w toku.Kolatanie serca ustało ale ten okropny ból oczu i biegunki wciąż mnie męczą...no i ciągle nie mam leków, więc mam nadzieje ze szybko mi pomogą. Pozdrawiam
1 rok temu
Ania
Nie jestem lekarzem wiec to co napisze odzwierciedla tylko I wylacznie moja "walke" z niedoczynnoscia tarczycy, ktora przez wiele lat nie zostala prawidlowo zdjagnozowana (choc paru "specjalistow" widzialo moje wyniki). Dopiero dwuletnia stala, comiesieczna kontrola u PRAWDZIWEGO endokrynologa przynosi efekty. Nie bagalizuj kolatania serca bo u mnie w poczatkowym stadium byly to kilkuminutowe przyspieszenia pracy serca ( moglam sobie z mimi sama poradzic),z czasem przerodzily sie w takie z ktorych moge "wyjsc" dopiero po wstrzyknieciu dozylnie odpowiedniego leku w szpitalu ( umiarowienie). Tak wiec nie wolno tego bagatelizowac. W internecine jest mnostwo wiedzy na ten temat, trzeba tylko poszperac ( rowniez w zagranicznej praise). Z tego co sie orientuje to Thyrozol stosuje sie przy nadczynnosci tarczycy ale ja przez pewien czas bralam go z Euthyroxem w odpowiednich dawkach. Obecnie tylko Euthyrox ...... Pociesze Cie...tez mam Hashimoto a na dodatek arytmie serca w super szybkim wydaniu.

Podobno w Polsce jest dostepna ksiazka " Jak zyc z Hashimoto" wiec mam zamiar sie w nia zaopatrzyc.( https://www.facebook.com/jakzyczhashimoto ) Pozdrawiam wszystkich Hashimotowiczow, trzymajcie sie !
1 rok temu
marcia
Niestety, jest coraz gorzej, boli mnie szyja, a teraz oczy tak bola ze nie ogarniam,klują mnie i swedza az od tego boli glowa,i ostry bol jajninkow.Lekarz mysli ze sobie wymyslam, a ja rycze z bolu. Nie mam depresji ani nerwicy- jestem wesolą osobą ale te dolegliwosci dokuczają mi strasznie w zyciu codziennym.Badanie krwi zrobione ponownie i czekam na wyniki i skierowanie na usg tarczycy.Dodam jeszcze ze 3 miesiace wczesniej bralam lek na tradzik- bardzo silne dziadostwo, dziękuje za odpowiedź.Zdrowka zycze!
1 rok temu
Malgosia
wg mnie mialas za niskie TSH, wysokie 3-4 to poczatki niedoczynnosci. Te objawy na jezyku to grzyby - dieta bezmleczna i malo cukru plus dowiedz sie o lek na grzyby
1 rok temu
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 All
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.