etui
Zobacz również: Nadczynność tarczycy
tarczyca

Objawy niedoczynności tarczycy

Objawy niedoczynności tarczycy związane są przede wszystkim ze zwolnieniem tempa przemiany materii. Najczęściej u chorego obserwuje się przyrost masy ciała, zaparcia, osłabienie, zmęczenie także wysiłkowe, spadek koncentracji i zmniejszenie zdolności skupiania uwagi, zaburzenia pamięci oraz uczucie chłodu związane z szybkim wyziębianiem organizmu. U kobiet dostrzega się dodatkowo zaburzenia miesiączkowania – skrócenie cykli, obfite krwawienie, niepłodność lub trudności w utrzymaniu ciąży. U mężczyzn natomiast może dojść do osłabienia libido i zaburzeń wzwodu. Szczegółowo objawy choroby charakteryzuje się ze względu na układ, którego dotyczą.

Powłoki skórne:

  • żółta, blada, zimna skóra o nadmiernym rogowaceniu naskórka szczególnie na łokciach i kolanach, czasem po wewnętrznej stronie kostek i grzbietów stóp – w wyniku zmniejszonej produkcji ciepła i przepływu krwi w tkankach oraz zahamowana pracy gruczołów łojowych i potowych. Zmiany te zostały nazwane przez profesora Artura Bera „objawem brudnych kolan”. Naskórek w miejscach zmienionych chorobowo staje się szorstki, pomarszczony, łuszczy się i łatwiej ulega zabrudzeniu niż zdrowy;
  • obrzęk podskórny w okolicach nagromadzenia się tkanki łącznej wiotkiej, tzw. obrzęk śluzowaty – najczęściej to obrzęki dłoni, powiek i pogrubienie rysów twarzy. Obrzęki spowodowane są zatrzymaniem wody w tkankach, skutek nagromadzenia glikozaminoglikanów (kwas hialuronowy), osłabioną pracą nerek, mniej wydajną gospodarką hormonalną oraz spowolnieniem procesów przemiany materii;
  • suche i łamliwe włosy, przerzedzenie owłosienia, a nawet wypadanie brwi.

Układ krwionośny:

  • zwolnienie akcji i czynności serca;
  • osłabienie tętna i wyciszenie tonów serca – zmniejszenie pojemności minutowej serca i jego kurczliwości;
  • powiększenie sylwetki serca – obecność płynu w worku osierdziowym, obrzęk śródmiąższowy, obrzmienie włókien mięśnia sercowego, poszerzenie lewej komory serca;
  • nieprawidłowo obniżone ciśnienie tętnicze.

Układ oddechowy:

  • ochrypniecie i zmatowienie głosu w wyniku pogrubienia strun głosowych i powiększenia języka;
  • spłycenie oddechów i zmniejszenie ich częstotliwości;
  • niewydolność oddechowa, a w ciężkich przypadkach śpiączka hipometaboliczna.

Układ pokarmowy:

  • znaczne spowolnienie perystaltyki jelit prowadzące do uciążliwych zaparć, a nawet niedrożności jelit;
  • wodobrzusze, często występujące z obecnością płynu w jamie osierdzia czy opłucnej;

Układ nerwowo-mięśniowy i stawy:

  • osłabienie siły mięśniowej, często związane z cechami pozornego przerostu mięśni;
  • osłabienie odruchów nerwowych;
  • osłabienie pracy zmysłów, głównie słuchu;
  • mononeuropatie a nawet otępienie i śpiączka;
  • obrzęk stawów, zwłaszcza kolanowych.

Do nietypowych objawów zalicza się parestezje, kurcze mięśni, nieżyt górnych dróg oddechowych, schorzenie psychiczne, jak depresja, choroba afektywna dwubiegunowa, psychoza paranoidalna, otępienie. U dzieci obserwuje się upośledzenie wzrostu i dojrzewania płciowego. Wtórna niedoczynność tarczycy manifestuje się znacznie słabiej.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 All
Mario
Witam,
wczoraj odebrałem wyniki TSH 4,28
morfologia wszystko w normie
sód i potas w normie
cholesterol całkowity 242 a HDL 90 triglicerydy 91
zleciłem badania ze względu na dziwne objawy. Bardzo niskie tetno i szybkie meczenie sie, kłócie w okolicach serca, wczoraj np spałem 10 godzin, mineło 7 godzin i jestem znowu spiacy. Nie bardzo to zmeczenie jestem w stanie wytłumaczyć. 3 tygodnie temu bylem wstanie wziasc udzial w wyscigu trwającym 4 godziny (jestem kolarzem amatorem trenujacym 10-16 godzin tygodniowo) nic mi nie dolegało bylem okazem zdrowia. Czy tak działa niedoczynnosc tarczycy? W ciagu 3 tygodni przekroczona o 0,08 norma zrobiła ze mnie "dziada"?
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Krystyna
To prawda. cholesterol masz wysoki. Powinieneś brać jakiś preparat na obniżenie cholesterolu i koniecznie zastosować ( najlepiej w porozumieniu z dietetykiem) dietę niskotłuszczową. Ja wiem o swojej niedoczynności od 2 miesięcy. Także dwa miesiące temu, kiedy poszłam do lekarza z fatalnym samopoczuciem, po zleconych przez lekarza badaniach okazało sie, że mam wysoki cholesterol. Norma wynosi 200, a ja mam 195. Niby jeszcze nie przekroczył górnej granicy, ale trójglicerydy tak. Norma wynosi 135 a ja mam poziom 267 ( !!!! ) . Przy czym moja dieta, mój sposób odżywiania się nie mogły spowodować takich wyników, ja nigdy nie znosiłam niczego, co jest tłuste, cholesterologenne, nigdy nic tłustego mi nie smakowało, nawet mięsa nie lubię. Tak wysoki cholesterol i trójglicerydy zawsze towarzyszą niedoczynności. Organizm ma "naturalną" skłonnośc do odkładania ich w żyłach. Konieczne będą leki obniżające cholesterol, dieta, i ćwiczenia także. Ale najlepiej aerobowe,które spalają najwięcej energii
4 lata temu
Maria
masz bardzo wysoki poziom cholesterolu całkowitego-norma jest do 200,a 240 to duże zadrożenie chorobami serca- do lekarza i dieta! z takim intensywnym ruchem bym uważała-konieczne badania sreca.zdrówka
4 lata temu
Iza
ja dziś również wyszłam załamana od endokrynologa, mam prawidłowe wyniki, jednak guzek na tarczycy pow. 1 cm. Wszystko zaczęło się po urodzeniu drugiego syna, puchnięcia w okolicy twarzy, rąk i nóg, suche włosy, tzw. efekt brudnego kolana (szok teraz o tym przeczytałam), zmęczenie, zawroty głowy, wzrost wagi mimo diety, zawsze ważyłam ok 60 kg przy wzroście 167, teraz 87!!!! jednak wyniki zawsze były dobre, dziś lekarz zapisał mi leki na nadczynność, co robić boję się brać....
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
K\karola
chyba nieleczenie tego niczego dobrego nie przyniesie ja na Twoim miejscu zaczęłabym skoro masz już diagnozę i leki! Mnie szlag trafia że tyle będę czekać chciałabym mieć to już za sobą wiedzieć na czym stoję i zażywać leki na to cholerstwo! Kurczę Ty przy nadczynności tyjesz choć teoretycznie powinnaś chudnąć a ja przy niedoczynności chudne choć powinnam mieć problem z otyłością ! Myslę że powinnaś się przemóc im szybciej zaczniesz się leczyć tym szybciej objawy będą ustępować! Ja mam nadzieję że utrzymam wagę bo na dobrą sprawę nie wiem kiedy u mnie zaczął się problem z tarczycą na pewno rok temu była jeszcze w normie! Pozdrawiam i życzę powodzenia :*
4 lata temu
karola
ja o niedoczynności dowiedziałam się dzisiaj endokrynolog dopiero w sierpniu (prywatny) rok temu tarczyca była w porządku a dziś wynik 2 razy wyższy badania zrobiłam bo schudłam co prawda przeszłam na inny tryb życia zaczęłam ćwiczyć ale nie sądziłam ze to sprawiło że schudłam aż tyle. Boję się że teraz mój wysiłek pójdzie na marne że przytyje (choć raczej nie miałam nigdy nadwagi) mam już jedno dziecko ma 2 latka po wakacjach chcieliśmy starać się o drugie. Przed tamtą ciążą był problem z prolaktyną teraz będzie dodatkowo tarczyca , a miałam nadzieję że chociaż teraz ciąża będzie niespodzianką . Wiem że z tym da się żyć ale dziś jestem odrobinę załamana
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Dorota
Witam wszystkich serdecznie ,tych którzy to czytają,jakieś 2 tyg.dowiedziałam się,że mam niedoczynność tarczycy,po obu stronach guzy,czekam na biopsję(oczywiśći wszystko prywatnie bo na kasę chorych prędzej się wykończyć idzie) do ytego mam powiększone węzły chłonne szyjne,zawsze byłam szczupła i zgrabna teraz mam jakieś 40 kg nadwagi,myślałam,że to po dzieciach po porodach,ciągle jestem zmęczona brak mi koncentracji,ciągle bym spała,na nic nie mam ochoty ani siły,kiedyś byłam bardzo energiczna i żywa teraz sama się nie poznaję już nie mówiąc o stanach depresyjnych, do tego mam taki duży brzuch wyglądam jakbym w ciąży była a nie jestem.Nie mam ochoty już na nic,od lekarza do lekarza nawet wysłali mnie do hemateloga zwzg.na węzły z podejrzeniem chłonniaka,masakra na razie niby ok,i pani powiedziął,że mam się pozbyć spirali antykoncepcję,gdyż mi wypadła z macicy i jest w kanale moczowym i ponoć z tą moje problemy z organizmem od tej wkładki,że niby ciało obce i organizm mnie sam atakuje,do ytego te guzy i wszsytko na raz,jestem na letrox od 4 dni mam nadzieję,że to coś da,i się ułoży wszystko,wstyd mi do ludzi iść przy tych upałąm woda mi kapię z głowy wyglądam jakby ktoś mnie wiadrem oblał,pragnę wrócić do życia przed chorobą zyczę wszystkim zdrowia i wiarę w siły..Muszę być silna dla siebie,dzieci i mężą.
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Krysia
Miałam długo ciężkie myślenie ..zaburzenia koncentracji...Pamięc coraz słabszą..słabość i suchą skurę szczególnie na łokciach ...Napady depresji ..tyję ..Narazie 70 kg ..ale zawsze dużo mniej ...Niedoczynnośc tarczycy taka jest diagnoza !I wszystkie podane objawy pasują jak ulał u mnie!!Teraz wiem że to niedoczynnośc tarczycy ..Najbardziej mnie martwił spadek pamięci ..Okropnie leciała w dół! .Teraz cieszę się że to tarczyca a nie jak wcześniej myślałam ALSCHAJMER czy jak mu tam temu niemcowi było!...Mam nadzieję że przy braniu leku unormuje mi się wszystko ..Pozdrawiam i życzę zdrówka wszystkim
4 lata temu
jola
ja mam niedoczynność tarczycy od ponad 18 lat i nie mogę powiedzieć żebym na co dzień czuła się w 100 % dobrze. Chociaż przyjmuję tabletki regularnie to czasami czuję się po prostu podle..... wyniki w normie! Pozdrawiam
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Emmm
Miesiąc temu zrobiłam badania na tarczycę i wynik TSH wyszedł ponad 180, myślałam że pomylili się w lab. i powtórzyłam badanie. Niestety wynik był podobny. Robiłam jeszcze rezonans mag. głowy i okazało się, że mam -jak to lekarz opisujący badanie stwierdził- dużą przysadkę. Póki co przyjmuję Eutyrox50 dwie tab. dziennie., lekarz prowadzący podejrzewa , że może być to choroba Hashimoto. Dodam ze rok temu urodziłam dziecko, i po porodzie zaczęły się nasilać wszystkie wcześniej przez was opisywane objawy.
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Emmm
Leczę się już ponad rok, codziennie przyjmuję leki przemiennie 100/112 eutyroxu. Życie nareszcie wróciło do normy, trochę więcej ruchu i pomału waga spada (już 10kg mniej). Czuję się o wiele lepiej, dodatkowo przyjmuję też witaminę D3, ona ma też wpływ na samopoczucie - Pani endokrynolog zaleciła widzac mój skrajny niedobór, teraz też już jest w normie.
3 lata temu
aga
Ja miała tak samo podwyższone TSH .Po wszystkich badaniach okazało sie ze to hashimoto.Biore letrox 100 raz dziennie i życie wróciło do normy.Wcześniej ciagle spałam, byłam zmęczona i wszystko mnie przerastało nawet najprostrze czynnosci domowe.Utyłam 30 kg;p Trwałam tak kilka lat.Teraz wszystko wróciło do normy .
4 lata temu
Olga
czytam te wszystkie komentarze i dzięki Wam dochodzę do wniosku,że koniecznie muszę zrobć badania pod kątem tarczycy. w ciąży miałam z nią problem ale po urodzeniu dziecka kompletnie przestałam o sobie mysleć. niestety objawy są konkretne, zmęczenie,senność,apatia,napady zimna,wypadanie włosów i ta sucha skóra. zazywałam Letrox pól tabletki dziennie-było ok. mam nadzieje,że takie leczenie wystarczy.
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Kasia
witam. Ja miałam robione badania i wyszło mi poziom tsh ponad 21, wypadają mi włosy, jestem osłabiona, najpierw podejrzewali mi anemię, a teraz mam skierowanie do endokrynologa. Mam 19 lat. Czy to nadczynność czy niedoczynność?
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Asix
niedoczynność!
4 lata temu
ola
tak to zapewne niedoczynność ja miałam tsh 11 poszłam do endokrynologa dostałam euthyrox najpierw 50 teraz 75 i tsh po 3 miesiacach jest w normie objawy to wypadanie włosów u mnie tez masakra bo mam 50% mniej włosów niż miałam;( osłabienie senność stany depresyjne itd to wsyztsko wskazuje na niedoczynność zrób sobie jeszcze przeciwciała bo wtedy bedzie mozna wykluczyc hashimoto ale większośc osób jesli ma niedoczynność to ma hashimoto . ale w zaden sposob nie odczuwasz tej choroby oprocz tego ze rano bierzesz tabletke moj lekarz powiedział ze te wszystkie zawirowania miną okolo pół roku leczenia zycze zdrowka
4 lata temu
Karolina
Witam , mam 16 lat , od prawie roku mialam zaburzenia miesiaczkowe bardzo duze , miesiaczka wystepowala raz na 6 miesiecy wiec postanowilam to skonsultowac z ginekologiem . Ginekolog odrazu zrwocil uwage na hormony i zalecil badania THS. Wynik okazal sie wyzszy niz norma a mianowicie 4,610 przy normie 0,430 - 4,200 . Czy to moze byc niedoczynnosc tarczycy ? Zrobilam jeszcze dodatkowe badania FT3 i FT4 lecz nie wiem czy wyniki ich sa w normie bo czytalam ze czesto sa zanizone wiec moze podam a wy sprobojcie mi pomoc to stwierdzic
FT3 3,52 przy normie 1,71 - 3,71
FT4 1,11 przy normie 0,70 - 1,48

A ponadto pod zuchwa wyczuwam guzek , okolo 2 cm i nie wiem czy to nie jest zwiazane własnie z tym . Prosze o pomoc .
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
k
to zapewne powiększony węzeł chłonny a nie rak!!!!!
4 lata temu
gosia
nie chce cie martwic ale ten guzen wyczuwalny na zuchwie to ostatnio widzialalam wywiad z takim jednym goralem z "kuchennych rewolucji", ktory mowil wlasnie o czyms takim i jak sie okazalo w badaniach to rak - chlonniak. nie lekcewaz.
4 lata temu
julita
a co do badan to zanim wykryli mi tarczyce mialam robione czesto tsh i wychodzilo dobrze a mnie meczyly dziwne objawy mowiono ze to nerwica chudlam niemoglam nic jesc az wkoncu trafilam do szpitala zrobiono wszystkie badania z krwi tsh i wyszly dobrze dopiero gdy zrobiono usg tarczycy i t3 t4 wykryto guzek i dopiero zastosowano leczenie tsh niezawsze wykryje chorobe ja strasznie sie meczylam dopoki niezrobiono mi usg to byl okropny czas dlatego warto poprosic lekarza gdy niema pewnosci z tsh zeby zrobiono t3 t4 pozdrawiam...
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
vbia
Miałam niemalże identyczną sytuacje z tym tylko, że ja musiałam poczekać parę lat żeby w końcu wyszło mi to w krwi bo nikt nie wpadł na pomysł z USG... Doszło nawet do tego, że pani doktor chciała wysłać mnie do psychologa, choć tłumaczyłam usilnie, że nie mam żadnej nerwicy...
4 lata temu
Elvirka
Witam.. U mnie tarczycę wykryli przez przypadek ok 2 lat temu. Najpierw miałam wynik tsh 0,015 czyli poniżej normy.. Potem znów robiłam to wyszło 1,60 czyli w normie ale miałam lekko powiększoną tarczycę więc lekarz przepisał mi Letrox i brałam po 1/2 tableki. Gdy teraz maju byłam na wizycie kontrolnej moje tsh wskoczyło na 7,25... Sam lekarz się zdziwił.. Przyszłam z nadczynnością a teraz mam niedoczynność... Oczywiście mimo ze odżywiam i ruszam się tak samo to tyje,,, Te ciągłe zmęczenie i senność naprawdę mnie już drażni.. Poza tym ciągle wypadają mi włosy, paznokcie są łamliwe.. Teraz mam dawkę Letrox 1 tabletka raz dziennie, ale wizytę w lutym przyszłego roku!! Ale chcę brać jeszcze miesiąc te tabelki zrobić sobie znów tsh i pójdę prywatnie. Pozostałe wyniki mam w normie
4 lata temu
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 All
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.