etui
Zobacz również: Nadczynność tarczycy
tarczyca

Niedoczynność tarczycy w przebiegu choroby Hashimoto

hashimoto

Choroba Hashimoto (http://hashimoto.net.pl/) nazywana również przewlekłym limfocytowym zapaleniem gruczołu tarczowego, to schorzenie autoimmunologiczne, stanowiące jedną z najczęściej występujących przyczyn, prowadzących do pierwotnej niedoczynności tarczycy. W badaniu krwi osoby chorej na limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego, wykazane zostaje podwyższenie przeciwciał przeciwtarczycowych. Dokładna przyczyna tej choroby nie została do końca poznana.

Niewątpliwym pozostaje jednak fakt, że jest to choroba autoimmunologiczna, co oznacza, że w organizmie człowieka produkowane są przeciwciała skierowane przeciw jego zdrowym komórkom. W chorobie Hashimoto produkowane są zatem przeciwciała anty-TPO-Ab skierowane przeciw peroksydazie tarczycowej – TPO, odpowiedzialnej za przekształcanie jodków w jod. Takie działanie prowadzi oczywiście do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy, a ściślej rzecz ujmując – w produkcji hormonów tarczycy, co objawia się niedoczynnością tarczycy.

Choroba Hashimoto występuje zdecydowanie częściej w przypadku kobiet niż u mężczyzn. Przebieg tej choroby jest z reguły bardzo podobny do powoli postępującej niedoczynności tarczycy. Na samym początku przypomina ona jednak postać subkliniczną niedoczynności tarczycy, a następnie pełnoobjawową. Zdarzają się przypadki, że na samym początku choroby występuje nadczynność tarczycy, która z czasem przechodzi w pełnoobjawową niedoczynność.

Choroba Hashimoto często przebiega wraz z innymi chorobami autoimmunologicznymi, do których można między innymi zaliczyć: reumatoidalne zapalenie stawów. Diagnoza tej choroby odbywa się na podstawie zaobserwowanych objawów klinicznych oraz wykonanego badania stężenia hormonów tarczycy. Choroba Hashimoto może charakteryzować się pełnoobjawowym przebiegiem, ale może też w jej przebiegu powstać wole, co wiąże się z wystąpieniem pewnych objawów ogólnych. Jeżeli w chorobie tej występuje wole, objawy mogą być mało charakterystyczne. Gdy wole powiększa się jednak, dochodzi do ucisku gardła, co wiąże się przede wszystkim z trudnościami w oddychaniu, czy połykaniu.

Jeżeli choroba Hashimoto prowadzi do niedoczynności tarczycy, charakterystyczne są w tym wypadku ogólnoustrojowe objawy, związane przede wszystkim z zaburzeniami obejmującymi pracę rytmu serca, czy zwolnieniem jego pracy. Odczuwalny jest ponadto spadek energii, a także osłabiony układ mięśniowy i nerwowy. Do niepokojących objawów zalicza się głównie zaparcia oraz zwiększenie masy ciała. Skóra pacjenta jest natomiast sucha, chory odczuwa dużą wrażliwość na zimno. Objawy dotykają również sfery psychicznej. Pacjent narażony jest między innymi na depresję.

Pacjenci bardzo często nie zdają sobie nawet sprawy z tego, że mogą mieć pewne problemy z tarczycą. Wynika to głównie z tego, że na samym początku nie są zauważalne żadne, charakterystyczne objawy. Do rozpoznania choroby dochodzi na podstawie przeprowadzonego wywiadu lekarskiego oraz wspomnianych wcześniej badan. Leczenie niedoczynności tarczycy w przebiegu choroby Hashimoto obejmuje stosowanie lewotyroksyny. Takie leczenie może trwać nawet przez całe życie. W ramach skutecznej terapii niezwykle ważne jest nieustanne obserwowanie organizmu oraz regularne udawanie się z wizytą do endokrynologa. W chorobach tarczycy niezwykle istotne jest również wdrożenie odpowiedniej diety.

Pages: 1 2 All
Jolanta
Cześć,czytam Wasze wpisy,skorzystam z podpowiedzi o odżywianiu,latami deprecha i duszenie...okazało się,ze niedoczynnosc tarczycy z hashimoto,choć mówiłam o swoich dolegliwościach lekarzowi,twierdził,ze depresja i dawał psychotropy...a mógł tylko skierować mnie na badania tarczycy,która zanikała i brak hormonów robił u mnie stany depresji wręcz maniakalnej...rodzina miała dosyć moich humorów...euforii,radości,rozdrażnienia,jest jeszcźe alergia na zwierzęta-czy mam się ODROBACZAC!!!...?czy nie,,,jestem wegetarianem-jem 5-razy dziennie warzywa,owoce,dużo pije....boje się tylko nawrotu wagi,bardzo dbam trenując dużo,by nie przytyć,nie akceptuje się,to tez jest związane z brakiem hormonów,skoki gora-dół wagi,ach!!! biorę teraz hormony i mam nadzieje na uspokojenie mej psychiki i wyciszenie się - pozdrawiam.
8 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Aneta
Czy przy Hashimoto można zażywać tran z wątroby rekina? Ostatnio często łapie mnie przeziębienie więc chciałam wzmocnić odpornośc . Wyczytałam, że osoby z Hashimoto nie powinny przyjmować tranu, ponieważ zamiast wzmocnić odpornośc to będzie odwrotnie...
1 rok temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Dorota
TSH-3genereacja
wynik w surowicy 36,336 ulU/ml 0,55 4,00
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Justyna
Witam mam 46 lat od jakiegoś czasu jestem zmęczona niskie cisnienie zpowolniony. puls -dziś odebrałam wyniki TSH 3-generacja 7,501(0,55-4,78) FT4 11,00(7,86-14,41) ,choledtelor 219,limfocyty 52(20-45),kwasochlonne 7 (1-5),a MCH,MCHC,CH zanizony czy to wskazuje na coś poważnego w związku z tarczyca proszę o pomoc.
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Moniu
Dzien dobry,
Odebrałam dziś wyniki badań. Przedstawiają sie one następująco:
tsh 1,52 (0,35-4,49)
ft3 3,16 (1,71-3,71)
ft4 0,97 (070-1,48)
anty tpo 000
tg 32,5 ( 000-4,11)
glukoza i cholesterol nieśmigane.
Mam 27 lat, czekam jeszcze na USG tarczycy. Czy te wyniki moga wskazywać na chorobe autoimmunologiczną?
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Monika
Mam pytanie. Moja tarczyca jest już prawie na poziomie normy (miałam wynik TSH 15), mam nadal takie objawy jak przy Hashimoto (suchość skóry, problemy na tle psychicznym itd.). Gdy nie leczyłam tarczycy miałam lekką niedowagę, a teraz gdy już jest prawie w porządku nagle zaczęłam tyć nie jedząc więcej a nawet mniej. Czy może mi ktoś to wytłumaczyć czemu tak się dzieje, czy to może być po Letroxie? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
3 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
ela
ja dzisiaj odebralam wyniki tsh zarabiscie wysokie i lekarz po wywiadzie stwierdzil chorobe hashimoto tylko ja tu czytalam komentarze i nikt nie pisal o tym ze przy tym wszystkim ma tez anemie.u mnie zawsze pojawial sie spadek krwinek a dopiero po roku gdy zrobilam wyniki to okazalo sie ze mam kiepskie tsh czy jest jesazcze ktos z takim problemwm odpiszcie ela
3 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Teresa
Ja też miałam sporą anemię. Tsh 58,918, anty- TPO 626,80. Poza tym typowe objawy: tycie, zmęczenie, senność..
1 rok temu
magda
Witam. Mam 23 lata moje wyniki sa nastepujace
Tsh- 2,37 [ 0.27-4.2]
FT3- 2,97 [2-4.4]
FT4-1,21 [0.9-1.7]
ANTY-TG - 46,51 [4.5-115]
ANTY-TPO -49,88 [0-35]
Chciałabym dowiedzieć się czy szukać drugiego lekarza , ponieważ pierwszy stwierdził , że mam hashimoto ale muszę czekać aż "wybuchnie". Mam wszystkie objawy. Marznięcie,wypadające włosy,rzęsy,brwi,stany depresyjne,problemy z pamięcią oraz koncentracją,brak sił i spadek libido. Lekarz powiedzial ze mam czekać ale ja tak się czuję okropnie i nie wiem co mam robić powiedział,że mógłby mi dać hormony ale po nich tylko przytyję a objawy zostana czy mógłby ktoś się wypowiedzieć
3 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Agnieszka
Witaj,
polecam Ci zmienić lekarza. Sama rok temu miałąm praktycznie identyczne wyniki i objawy jak TY. Lekarz tez mówił czekajmy, czekajmy, dopiero w tym roku zrobiłąm sobie testy na nietolerancje pokarmową i zastosowałam się do ich wyników po 3 miesiacach od przestrzegania wymaganej diety podskoczyło mi tsh i dostałam hormony. Biore je dopiero 3 miesiace, ale widzie dużą poprawę, chudne choć nie ruszam się więcej, nie odczuwam tak mocno zimna itd. W ubiegłym tygodniu zmieniłam lekarza na polecanego mi przez koleżankę, on powiedział mi po zapoznaniu sie z wynikami ze powinnam miec juz rok temu przypisane hormony. Powiedział, że dzis wszystko miałabym juz wyregulowane, dlatego poradź się jeszcze kogo.Ja byłam we Wrocławiu u dr. Grzegorza Gawrysia.
Powodzenia
3 lata temu
monia
Hej dziewczyny mam problem tsh wyszlo mi 75,200 to jest masakryczny wynik... Ft4 mam 0,51 a anty-tpo 600, anty-tg 1 241... I nie zdazylam isc w pl do lekarza teraz jestem w uk i idena dniach do lekarza ale ci lekarze tu nie maja dobrej opini...boje sie tego co lekarz powie o ile cos powie...miala ktoras z was takie wyniki
3 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
teresa
miałam podobny parę lat temu,na onkologii w medycynie nuklearnej ustawiono mi leki-eutyrox,stwierdzono chorobę Haschimoto.obecnie już leczę się u lekarza rodzinnego,biorę eutyrox 50/75
2 lata temu
Bogusia
Hej, Ja tez jestem w UK, w Londynie. Doswiadczenia z lekarzami jak narazie kiepskie, jeszcze gorsze niz w Polsce. Polecam Ksiazke Izabelli Wentz Hashimoto's Thyroiditis: Lifestyle Interventions for Finding and Treating the Root Cause. Powodzenia
2 lata temu
Aga
Proszę o inf jaka dietę stosować przy niedoczynności tarczycy. Czuje się bardzo złe i dawkę euthyroxu mam juz 75. Dziękuje i pozdrawiam, Aga
3 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Piotr
Co to znaczy, że czujesz się źle? Wyniki z krwi masz dobre? Ja też biorę N75 i ta dawka jest dla mnie najlepsza, wyniki mam doskonałe. A samopoczucie? No cóż, trzeba się przyzwyczaić... Co do diety to sam jestem ciekawy, jaka będzie najlepsza dlatego również czekam na odpowiedź.
3 lata temu
Pages: 1 2 All
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.