etui
Zobacz również: Nadczynność tarczycy
tarczyca

Niedoczynność tarczycy a tycie

Niedoczynność tarczycy to zespół objawów klinicznych (dotykający pięciokrotnie częściej kobiety niż mężczyzn) wywołanych niedoborem tyroksyny i związanym z tym niedostatecznym działaniem trijodotyroniny. W wyniku tego dochodzi do zaburzenia gospodarki metabolicznej całego organizmu. Następuje zatem spowolnienie aktywności fizycznej, zwiększenie masy ciała, uczucie zimna, ospałość, zaparcia oraz suchość skóry.

nadwaga

Niedoczynność tarczycy a nadwaga

Wystąpienie wyżej wymienionych objawów to oznaka zaburzeń hormonalnych tarczycy, czego następstwem jest złe funkcjonowanie całego organizmu. Objawy te mogą wynikać z niedoboru jodu, bądź stanowić skutek zaburzenia wydzielania hormonu tyreotropowego. Niedobór jodu w organizmie może być spowodowany niewłaściwie zbilansowaną dietą. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż w przypadku zbyt małej ilości jodu w organizmie, tarczyca przestaje wydzielać odpowiednią ilość tyroksyny oraz trójjodotyroniny, które odgrywają niezwykle ważną rolę w procesach metabolicznych. Biorą one również udział w procesie spalania tłuszczu, w związku z czym skutki niedoczynności tarczycy objawiają się nadmiernym przyrostem masy.

Niedoczynność tarczycy a dieta

Po rozpoznaniu pierwszych objawów niedoczynności tarczycy, konieczna jest niezwłoczna wizyta u lekarza oraz przeprowadzenie szeregu, niezbędnych badań. Po zdiagnozowaniu choroby należy rozpocząć specjalistyczne leczenie, którego ważnym elementem jest także zmiana dotychczasowego sposobu odżywiania.

Dieta w niedoczynności tarczycy powinna obfitować w duże ilości jodu. Do produktów zawierających dużą liczbę tego pierwiastka zalicza się przede wszystkim ryby, owoce, zwłaszcza maliny i suszone morele, sól jodowaną, glony morskie, warzywa, szczególnie brokuły i szpinak oraz produkty mleczne, takie jak: ser twarogowy, ser gouda, czy jogurt naturalny.

Układając dietę w niedoczynności tarczycy należy pamiętać o dostarczaniu dużej ilości produktów białkowych, które powinny stanowić około 20% dziennego zapotrzebowania. Niedobór jodu można ponadto uzupełnić poprzez spożywanie specjalnej wody jodowanej ze zwiększoną ilością tego pierwiastka. Zalecane jest także przyjmowanie suplementów diety zawierających duże ilości jodu.

Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny zdecydować się na urlop nad morzem, gdyż tamtejsze powietrze stanowi naturalne źródło jodu. Zimą można z kolei postawić na wizyty w grocie solnej, które znajdują się obecnie w wielu obiektach spa i centrach wypoczynkowo-sportowych. Osoby chore na niedoczynność tarczycy powinny zapomnieć o stosowaniu wszelkich środków odchudzających, gdyż zdecydowana większość z nich może wykazywać negatywny wpływ na funkcjonowanie hormonu. Ponadto, środki te mogą wejść w interakcje z lekami, które są przyjmowane w ramach wspomagania pracy hormonu tarczycy. Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna opierać się przede wszystkim na przyswajaniu jodu oraz spożywaniu produktów białkowych. Należy również ograniczyć pewne składniki, które źle wpływają na funkcjonowanie tarczycy oraz przyswajanie jodu. Niezbędne jest także wykonywanie ćwiczeń fizycznych, które przyczynią się do zmniejszenia ryzyka tycia podczas tej choroby. Każda dieta powinna być skonsultowana z endokrynologiem, który zajmuje się chorobami tarczycy.

Pages: 1 2 3 All
Wiktoria
Trochę już jestem zmęczona wyszukiwaniem sprzecznych informacji na temat radzenia sobie z niedoczynnością tarczycy. Czy ten artykuł został napisany przez osobę wykwalifikowaną, posiadającą niezbędna wiedzę, czy może jedynie przez laika? Pierwsza sprawa jest taka, że zażywając suplementy z jodem bez kontroli lekarza możemy sobie zrobić krzywdę, druga jest taka, że chyba wspomniane brokuły i szpinak są warzywami krzyżowymi, niewskazanymi w niedoczynności (chyba, że gotowane, na parze, bez przykrywki) nie wspominając o nabiale bogatym w laktozę, na którą większość osób z niedoczynnością ma nietolerancję. Kolejną sprawą jest białko - tak owszem jest bardzo potrzebne, ale równie potrzebne są węglowodany i osoba z niedoczynnością nie powinna z nich rezygnować i warto byłoby o tym napisać!
Kolejna sprawa ćwiczenia - to chyba mój ulubiony wątek, z jednych źródeł wynika, że osoby z niedoczynnością powinny uważać na intensywną aktywność fizyczną, ponieważ może to pogorszyć prace tarczycy (wskazana yoga, pilates). Inne źródła jak to tutaj twierdzą, że ćwiczenia są niezbędne. Ręce mi opadają. Chciałabym w końcu znaleźć rzetelne źródło informacji i prosiłabym o głębszą analizę tematu przed napisaniem artykułu, który nic nie wnosi.
3 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Maja
Niestety ten artykuł nie jest napisany przez profesjonalistę. Osoba pisząca nie rozróżniła nawet przyczyn niedoczynności, a ma to kluczowe znaczenie w temacie jodu. Osoby chore na Hashimoto, którego konsekwencją jest niedoczynność, powinny unikać jodu. Szkoda, że tyle głupot w sieci piszą ludzie uważający się za "znawców".
2 miesięcy temu
Dorota
w pełni się z tym zgadzam. Ja też ciągle szukam ( mam wrażenie, że Ty chyba wiesz więcej. Czy możesz coś więcej powiedzieć na temat aktywności fizycznej, ja miałam przez lata problem z sercem - jeździłam na rowerze rekreacyjnie - praca dom, zajęcia, weekend na wycieczkę (raczej w ogonach rajdu) i uprawiałam jogę. Koleżanki na jodze chwaliły jogę, że czują się rewelacyjnie - ja byłam zmęczona. tak jakbym dłużej się regenerowała po wysiłku.Odstawiłam ww. sport i śpię normalnie bez kołatania serca. ale jest zawsze coś za coś... wiadomo waga, niechcemisie, zmeczenie.
3 miesięcy temu
teresa 65 lat
od 14 lat mam chorobę Haszimoto tsh ponat 10,60 ityję 80kg co mam robic, zeby nietyc bolą mnie kolana biodra imam rw
6 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Anna
Witam,
Pisze w sprawie mojego brata w ostatnim czasie (3-4 mc) stracił na wadze prawie 30 kg. Jego stan zdrowia zmusił go do pobytu w szpitalu. Wszystkie wyniki dobre prócz tarczycy, która wykryto parę lat temu. Wyniki wskazują na niedoczynność tyle ze on chudnie a nie tyje. Dodam, że jedynymi objawami jest biegunka po każdym posiłku oraz bóle brzucha.

Czy ktoś słyszał o podobnym przypadku?
8 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Paweł
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego? Inaczej Colitis ulcerosa. Może ukrywa biegunki, rzadki stolec ze śluzem, często krwisty?
4 miesięcy temu
Ania W.
Witam

Ja mieszkam za granica od 10 lat i mam 21 lat. po 5 latach polecialam do Polski bo czulam ze dzieje sie ze mna cos dziwnego... W uk nie moglam doprosic sie lekarzy o bardziej szczegolowe badania... A w polsce tydZien temu na wizycie z Pania endokrynolog oraz usg dowiedzialam sie ze mam niedoczynnosc tarczycy oraz chorobe Hashimoto.
Nie ucieszylam sie jak uslyszalam co mi jest ale chociaz teraz wiem z kad te wszystkie moje problemy. Sennosc, brak humoru, spuchniete stawy w nadgarstkach, ciesn nadgarstka..
Odnosnie diety kontaktujecie sie ze swoim endokrynologiem czy z dietetykiem.?
Bo ja juz mam dosyc czytania o dietach w internecie. Na kazdej stronie pisza co innego, poprostu zglupiec mozna he he

Waze juz 80kg przy wzroscie 175cm i waga dalej rosbie

Doradzcie cos

Dzieki i mam nadzieje na jaka kolwiek odpowiedz
10 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Anna
Witam .. ja lecze tarczyce od dwóch lat . Mam niedoczynność tarczycy Hashimoto . Gdy urodziłam córeczkę schudłam 15kg z 60 na 45 wsztstko mnie bolało nie wiedziałam co się ze mną dzieje strasznie bolały mbue mięśnie nawet nie mogłam uczesac włosów cZułam dziwne drapanie w gardle... poszłam do lekarza mój wynik tag 134 lekarz myślał że to jakaś pomyłka zlecił ponownie wynik 136 TSH zaczęłam brać leki i wsumie nie dawno się wyrownalooo.do tej pory mnie bolą mięśnie frowa mi coś w lewym oku i mam straszne zawroty glowy... Ale się przyzwyczaiłam . Szumi mi w uszach . Od kad się dowiedziałam o chorobie moje zdrowie zaczęło szwankowac silne bole brzucha kręgosłupa . Mam kamienie na woreczku torbiele na nerkach . Łapie mnie rwa kulszowa. Aż się boję co będzie dalej. Kosma
11 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Maja
Przy Hashimoto mozna miec nadczynność. Trzeba uważać na dawki hormonów, często badać.
2 miesięcy temu
Klaudia
Przy Hashimoto czy niedoczynnoci nie ma takich objawów jak zawroty głowy czy bóle mięśni, ani się nie chudnie, wręcz przeciwnie. Tyje się, jest się sennym, rozdrażnionym, nie można się na niczym skupić, ma się suchą skórę itp. To co opisałaś to z pewnością nie niedoczynność an hashimoto.
9 miesięcy temu
Ania
A mówią ze przy niedoczynnosci tarczycy sie tyje
10 miesięcy temu
krystel
Witam mam niedoczynność tarczycy w kwietniu usunięto częściowo tarczyce z powodu guzków byłam otyła ale tarza przytyłam proszę o pomoc chce schudnąć z powodu zajścia w ciąże a nie wiem jak to zrobić aby przyspieszyć metabolizm ?
1 rok temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
joanna
Idz do endokrynologa ,on ustali ci co masz jesc ,aby nie przytyc.
12 miesięcy temu
marta
moj pierwszy wynik tsh był 13.4 zaczęłam brać eutyrox N od malej dawki aż obecnie biorę dawkę 200 ale biorąc ten hormon przytyłam 30 kg w 2 lata,jak nie wiedziałam o chorej tarczycy byłam dużo szczuplejsza.od roku dorobiłam się cukrzycy tabletkowej.zaćmy w jednym oku,mam nadciśnienie.co mam zrobić by schudnąć chociaż 20 kg.czy można zastąpić tabletkę na tarczyce żywnością z jodem i jaka.kto pomoże.mój metabolizm katastrofa i początki menopauzy
1 rok temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Magda
Mam 26 lat. Może ktoś miał podobny przypadek. Zrobiłam badania hormonów po wizycie u ginekologa. Wyszło mi w wynikach, że FT4 jest za niski. Wynosi 11,07 pmol/l. Norma to: 12,0 - 22,0 pmol/l dla kobiet niebędących w ciąży. Poziom TSH wynosi u mnie 1,78 ulU/ml, a norma to: 0,27 - 4,20 ulU/l dla kobiet niebędących w ciąży . Czekam na wizytę u endokrynologa.
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
gosia
Witam, ja leczę się od 39 lat na niedoczynność tarczycy,urodziłam się bez niej.Jestem na lekach od urodzenia do końca życia,z tym da się żyć.Też mam czasem problemy z nadwagą,mam 162 cm wzrostu i ważę 69 kg z czego jestem zadowolona.W grudniu 2012 roku ważyłam już 83 kg, zmieniłam lekarkę i teraz dopiero czuję, że żyję.Moja dawka Euthyroxu to 112 ale,żeby się trochę odchudzić to polecała mi zwiększoną dawkę co drugi dzień ale nie chciałam. Ćwiczę wciąganie brzucha, co przy dłuższym okresie ćwiczeń (ok 2 m-cy) obkurcza żołądek a co za tym idzie zmniejszenie apetytu,poza tym nie jem kolacji,ale wcale nie odmawiam sobie słodyczy w ciągu dnia.Wagę 69 kg uzyskałam w lipcu i jak na razie się utrzymuje.Pozdrawiam
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Marek
Wahania wagi to przy chorobach tarczycy bardzo częsty problem, Dzieje się to przez to że zaburzone jest wydzielanie tyroksyny, która rozpuszcza tłuszcze w organizmie. Najlepiej jest zgłosić się do dietetyka by on ułożył indywidualną dietę. Na przykład tutaj: http://skutecznydietetyk.com.pl
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Pages: 1 2 3 All
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.