Zobacz również: Nadczynność tarczycy
tarczyca

Niedoczynność tarczycy a tycie

Niedoczynność tarczycy to zespół objawów klinicznych (dotykający pięciokrotnie częściej kobiety niż mężczyzn) wywołanych niedoborem tyroksyny i związanym z tym niedostatecznym działaniem trijodotyroniny. W wyniku tego dochodzi do zaburzenia gospodarki metabolicznej całego organizmu. Następuje zatem spowolnienie aktywności fizycznej, zwiększenie masy ciała, uczucie zimna, ospałość, zaparcia oraz suchość skóry.

nadwaga

Niedoczynność tarczycy a nadwaga

Wystąpienie wyżej wymienionych objawów to oznaka zaburzeń hormonalnych tarczycy, czego następstwem jest złe funkcjonowanie całego organizmu. Objawy te mogą wynikać z niedoboru jodu, bądź stanowić skutek zaburzenia wydzielania hormonu tyreotropowego. Niedobór jodu w organizmie może być spowodowany niewłaściwie zbilansowaną dietą. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż w przypadku zbyt małej ilości jodu w organizmie, tarczyca przestaje wydzielać odpowiednią ilość tyroksyny oraz trójjodotyroniny, które odgrywają niezwykle ważną rolę w procesach metabolicznych. Biorą one również udział w procesie spalania tłuszczu, w związku z czym skutki niedoczynności tarczycy objawiają się nadmiernym przyrostem masy.

Niedoczynność tarczycy a dieta

Po rozpoznaniu pierwszych objawów niedoczynności tarczycy, konieczna jest niezwłoczna wizyta u lekarza oraz przeprowadzenie szeregu, niezbędnych badań. Po zdiagnozowaniu choroby należy rozpocząć specjalistyczne leczenie, którego ważnym elementem jest także zmiana dotychczasowego sposobu odżywiania.

Dieta w niedoczynności tarczycy powinna obfitować w duże ilości jodu. Do produktów zawierających dużą liczbę tego pierwiastka zalicza się przede wszystkim ryby, owoce, zwłaszcza maliny i suszone morele, sól jodowaną, glony morskie, warzywa, szczególnie brokuły i szpinak oraz produkty mleczne, takie jak: ser twarogowy, ser gouda, czy jogurt naturalny.

Układając dietę w niedoczynności tarczycy należy pamiętać o dostarczaniu dużej ilości produktów białkowych, które powinny stanowić około 20% dziennego zapotrzebowania. Niedobór jodu można ponadto uzupełnić poprzez spożywanie specjalnej wody jodowanej ze zwiększoną ilością tego pierwiastka. Zalecane jest także przyjmowanie suplementów diety zawierających duże ilości jodu.

Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny zdecydować się na urlop nad morzem, gdyż tamtejsze powietrze stanowi naturalne źródło jodu. Zimą można z kolei postawić na wizyty w grocie solnej, które znajdują się obecnie w wielu obiektach spa i centrach wypoczynkowo-sportowych. Osoby chore na niedoczynność tarczycy powinny zapomnieć o stosowaniu wszelkich środków odchudzających, gdyż zdecydowana większość z nich może wykazywać negatywny wpływ na funkcjonowanie hormonu. Ponadto, środki te mogą wejść w interakcje z lekami, które są przyjmowane w ramach wspomagania pracy hormonu tarczycy. Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna opierać się przede wszystkim na przyswajaniu jodu oraz spożywaniu produktów białkowych. Należy również ograniczyć pewne składniki, które źle wpływają na funkcjonowanie tarczycy oraz przyswajanie jodu. Niezbędne jest także wykonywanie ćwiczeń fizycznych, które przyczynią się do zmniejszenia ryzyka tycia podczas tej choroby. Każda dieta powinna być skonsultowana z endokrynologiem, który zajmuje się chorobami tarczycy.

Pages: 1 2 All
Magda
Mam 26 lat. Może ktoś miał podobny przypadek. Zrobiłam badania hormonów po wizycie u ginekologa. Wyszło mi w wynikach, że FT4 jest za niski. Wynosi 11,07 pmol/l. Norma to: 12,0 - 22,0 pmol/l dla kobiet niebędących w ciąży. Poziom TSH wynosi u mnie 1,78 ulU/ml, a norma to: 0,27 - 4,20 ulU/l dla kobiet niebędących w ciąży . Czekam na wizytę u endokrynologa.
1 dzień temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
gosia
Witam, ja leczę się od 39 lat na niedoczynność tarczycy,urodziłam się bez niej.Jestem na lekach od urodzenia do końca życia,z tym da się żyć.Też mam czasem problemy z nadwagą,mam 162 cm wzrostu i ważę 69 kg z czego jestem zadowolona.W grudniu 2012 roku ważyłam już 83 kg, zmieniłam lekarkę i teraz dopiero czuję, że żyję.Moja dawka Euthyroxu to 112 ale,żeby się trochę odchudzić to polecała mi zwiększoną dawkę co drugi dzień ale nie chciałam. Ćwiczę wciąganie brzucha, co przy dłuższym okresie ćwiczeń (ok 2 m-cy) obkurcza żołądek a co za tym idzie zmniejszenie apetytu,poza tym nie jem kolacji,ale wcale nie odmawiam sobie słodyczy w ciągu dnia.Wagę 69 kg uzyskałam w lipcu i jak na razie się utrzymuje.Pozdrawiam
1 miesiąc temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Marek
Wahania wagi to przy chorobach tarczycy bardzo częsty problem, Dzieje się to przez to że zaburzone jest wydzielanie tyroksyny, która rozpuszcza tłuszcze w organizmie. Najlepiej jest zgłosić się do dietetyka by on ułożył indywidualną dietę. Na przykład tutaj: http://skutecznydietetyk.com.pl
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
monika
witam od 10 lat choruje na niedoczynność tarczycy w ciagu biegu tej choroby niestety nie udało mi sie schudnąć wrecz przeciwnie moja waga wzrasta niewiem co zrobić by pozbyć sie kilku kilogramów ta choroba zniszczyła mi w jakimś stosunku zycie jezeli wiecie jak sie pozbyc kilku kilogramów prosze o komentarz pozdrawiam.
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Aleksandra
Od 7 roku życia leczę się na niedoczynność tarczycy z Hasimoto. Teraz mam 21 lat. Od 2011 roku przeszłam na dietę bezglutenową. Dla mnie to był strzał w 10. Całe życie tyłam, waga przekraczała normę dziecka w wieku dorastania. Gdy przeszłam na tą dietę (pod okiem lekarza!) składającą się przeważnie z warzyw i substytutów np. zamiast chleba, chlebki ryżowe, zamiast batoników jabłuszko itd, poziom hormonów uregulował się, cukier spadł, poziom TSH zadziwiająco dobry. Gdy przestalam stosować dietę (z własnej głupoty) wszystko zmieniło się o 90 st, poziom hormonu TSH ponad 24, brak sił i energii życiowej, stany lękowo-depresyjne i inne przykre objawy. Dzisiaj ponownie stosuję dietę bezglutenową i zaczynam czuć się rewelacyjnie. Polecam kontaktować się z lekarzem, bo każdy człowiek ma indywidualne potrzeby i pamiętać ze dieta w celu leczenia niedoczynności tarczycy nie może trwać 2 tyg., ale powinna stać się sposobem codziennego odżywiania przez całe życie. Pozdrawiam
3 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Nina
Od dwudziestu kilku lat mam niedoczynność tarczycy.Leczenie zaczynałam od 250mg euthyrox,obecnie 150mg.Cały czas walczę z nadwagą z różnym skutkiem.
Trzeba naprawdę dużo determinacji,samozaparcia i ćwiczeń fizycznych oraz dużej wiedzy co należy jeść a czego nie należy.To jest leczenie i walka z kilogramami do końca życia,ale można dać radę.Nie jestem super szczupła ale też nie jestem gruba,Mam trochę nadwagi jakieś 6- 7 kg,ale z tym można żyć i pilnować aby nadwaga nie wzrosła.
Pozdrawiam wszystkich niedoczynnych.Nina
3 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Daria
Cześć Dziewczyny
Też należę do "niedoczynnych". Zaczynałam z TSH 8,5. Dowiedziałam się, że mam chorą tarczycę po tym jak błyskawicznie przytyłam 8kg nie zmieniając nic w stylu życia. Dziś minęło 8 miesięcy, moje życie wygląda zupełnie inaczej, lepiej. Pozbyłam się 16kg i wszystkiego, co odgradzało mnie od szczęścia Niedoczynność tarczycy to szkoła charakteru, warto przejść przez nią z najlepszymi wynikami. Ponieważ fora internetowe straszą nas tekstami typu: "nigdy nie schudniesz", "zawsze będziesz zmęczona", "nie będziesz mogła zajść w ciążę", założyłam bloga, na którym dzielę się mini-wskazówkami jak osiągnąć sukces w walce z chorobą. Tutaj zamieszczam adres www.niedoczynna.blogspot.com Jestem bardzo ciekawa Waszych historii, pytań i porad. Chciałabym, żeby było to miejsce, gdzie wspólnie się motywujemy i wspieramy. Życzę Wam wszystkim zdrowia!
5 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Nowak Marzena
witaj,jak Tobie udalo się schudnąć,co jadłaś i tdl.????
3 miesięcy temu
Kate
Mam pytanie mam chorobę Hashimoto i do tego biorę 100 euthyrox i 88 euthyrox na przemiennie..... ale do tego przytyłam a wyniki mam dobre... tyle że jak pytałam mojego endykrynologa jak mogę schudnąć to mi nic nie powiedział o diecie.. dzieki że tutaj piszecie.. ja raz brałam na schudniecie Reduxil i to działąło ale póżniej nie kupiłam następnego i tak odpuściłam.. raz brałam meridię ale została usunięta z UE .. co robic.. mam 160cm a waże 70kg.... o zgrozo... ma ktoś jakąś radę.. bo ktoś mi podpowiedział o dietetyku i Herbalife ... ( suplementy diety )
6 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
magda
nie można mylić choroby Hashimoto - gdzie jest niedoczynność, ze zwykłą niedoczynnością - to sa dwa różne mechanizmy. Hashi ma dodatkowo przeciwciala tarczycy anty tpo i anty tg które niszcza tarczyce i pojawia się wole tu dieta wyklucza gluten, laktozę, jod, brokuły, cukry proste, bakłażany, wieprzowinę, brukselke, brokuły , pomidory i białe ziemniaki, kapuste, można natomiast jesc naturalnie kwasne produkty - kapusta kiszona, ogorek kiszony, kefir naturalny, pieczywo kukurydziane

przy zwykłej niedoczynności jest z tego co widze inaczej. pamiętajcie ze zawsze nalezy sobie podnosic endorfinki, zatem biegamy cwiczymy jezdzimy na rowerze - to dam nam lepsze samopoczucie a i organizm bedzie lepiej reagował na leki.

Nieodczynność i Hashi to mix - owszem genów- ale i tryb życia , higiena zycia - stres .......... a i bakterie krążące w organizmie- często to one powodują wytworzenie się przeciwciał w H ashimoto tym samym stany zapalne tarczycy - zbadajcie więc obecność chlamydii, mycoplasmy , toxocarozy i toxoplazmozy etc. w stadium IG .pozdrawiam
7 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
załamana
Witam,

moim problemem prawdopodobnie też będzie tarczyca, na razie odwlekam wizytę u endokrynologa. Zaczęłam tyć, w ciągu tygodnia przytyłam do takiego stanu, że nie mieszczę się w spodnie, ogólnie moje samopoczucie jest w tragicznym stanie, w okolicy tarczycy wyskoczył mi guz, który jest wielkości śliwki. Nie wiem co mam robić, zawsze miałam nienaganną sylwetkę,
7 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Pages: 1 2 All
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.