Zobacz również: Nadczynność tarczycy
tarczyca

TSH

Hormon tyreotropowy, zwany w skrócie TSH to hormon wydzielany przez przysadkę mózgową i regulujący pracę tarczycy wydzielającej hormony mające wpływ na przebieg wielu procesów w organizmie człowieka. Chcąc pobudzić działanie tarczycy przysadka produkuje więcej hormonu TSH, kiedy potrzebne jest obniżenie aktywności tarczycy stężenie poziomu TSH spada. Dlatego poziom TSH we krwi jest podstawowym czynnikiem informującym nas o stanie tarczycy.

Norma TSH

Norma stężenia TSH we krwi wynosi pomiędzy 0,27 a 4,2 mU/l, przy czym osoby młode powinny się mieścić raczej w dolnej granicy. Norma może się nieco różnić w zależności od sposobu badania w laboratorium i z reguły jest podana razem z wynikami. Przysadka jest bardzo czułym organem więc wyniki stężenia TSH dają bardzo dokładny obraz pracy tarczycy. Poziom TSH poinformuje nas o nieprawidłowościach nawet jeśli poziom hormonów FT3 i FT4 wydzielanych przez tarczycę mieści się jeszcze w normie. Leczeniem chorób tarczycy zajmują się endokrynolodzy.

Zbyt niskie TSH

Obniżony poziom TSH świadczy o nadczynności tarczycy i powoduje wystąpienie wielu objawów począwszy od nadwrażliwości na ciepło i nadmiernej potliwości. Nadczynność tarczycy powoduje też przyspieszoną przemianę materii i szybkim spadkiem wagi pomimo iż chory nie odmawia sobie jedzenie. Kolejne oznaki nadczynności tarczycy to drżenie rąk, kołatanie serca i nerwowość oraz błyszczenie się skóry. Nie zawsze obserwuje się u chorego wystąpienie wszystkich objawów, najczęściej pojawiają się tylko niektóre z nich. W leczeniu nadczynności tarczycy zastosowanie mają leki sterydowe, czasem konieczne jest wycięcie części tarczycy.

Zbyt wysokie TSH

Podwyższone TSH świadczy o niedoczynności tarczycy. Oznaki niedoczynności tarczycy są z reguły bardzo uciążliwe dla chorego. Niedoczynność tarczycy objawia się zwolnioną przemianą materii, a w konsekwencji szybkim przybieraniem na wadze. Skóra jest ciągle przesuszona i swędząca nawet mimo właściwej pielęgnacji. Niedoczynność tarczycy powoduje także zatrzymywanie wody w organizmie co łączy się z występowaniem obrzęków stóp, dłoni i twarzy. Chorzy najbardziej narzekają jednak na trudności z koncentracją i nadmierną ospałość znacząco utrudniającą codzienne funkcjonowanie. Niedoczynność tarczycy ma poważne konsekwencje dla młodych kobiet, utrudniając zajście w ciążę. Może być przyczyną poronienia dlatego ważne jest monitorowanie stanu tarczycy w okresie ciąży. Leczenie niedoczynności tarczycy jest dożywotnie ale nieskomplikowane. Chory musi przyjmować codzienną dawkę syntetycznego hormonu tarczycy i pozostawać pod kontrolą endokrynologa.

Pages: « Previous 1 2 3 4 5 ... 17 Next » All
Aleksandra
Źle napisałam...czytalam ze z nadczynnością się chudnie a nie tyje ...a u mnie wskazuje na niedoczynność i chudne i zaczęły to zauważać osoby z mojego najblizszego otoczenia i mowią ze źle wyglądam
3 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Aleksandra
Hej! Mam wynik tsh 5.11 z tego co mi lekarz rodzinny powiedzial moze to wskazywać na niedoczynność tarczycy...trochę o tym czytalam i widzę że osoby z nadczynnością zmagają się z przybieraniem na wadze...u mnie jest inaczej. Przez 5 miesięcy schudłam 10 kg...nie odchudzałam się jedyne co to wywaliłam z żywienia chleb. Mam mega apetyt szczególnie na słodkie a waga spada więc nie wiem o co chodzi a wizyta u endokrynologa za miesiąc. Czy ma ktoś tak pdobnie? Powinnam się martwić?
3 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Ewa
Mam 63 lata,moje tsh wynosi 0,600 i mam dużo guzków,w związku z czym mam tzw.wole tarczycowe.Była robiona biopsja,która niczego groźnego nie wykazała, nie przepisano mi na tarczycę żadnych leków.Jestem po 4 operacjach i boję się zabiegu,chociaż lekarz twierdzi,że to konieczne.Czy są jakieś mniej ekstremalne sposoby,niż operacja?Może stosowanie odpowiedniej suplementacji?
4 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Judisu
Witam, ja dwa lata temu po urodzeniu zdrowej córeczki przestałam zażywać eutyrox, który bardziej mi szkodził niż pomagał 9 osłabiał, problemy z libido i inne dolegliwości) od dwóch lat zażywam wit D w dużych dawkach selen jod; wit e i witaminę c lewoskrętna, Wyniki są rewelacja ja czuje się bardzo dobrze. Z chorobą autoagresji można walczyć inaczej niż przyjmowanie sztucznych hormonów. Choroby autoagresji to choroby naszej cywilizacji ale to nie znaczy, że nie można z nimi wygrać Powodzenia, mnie się udaje
4 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Julita
Witam. Mam podobny problem od 3 lat przyjmuje różne dawki eutyroxu i moje wyniki raz są dobre a innym razem złe. Mam pytanie czy zaprzestanie brania tabletek a w miejsce tego inna suplementacja nastąpiła u pani tak samo z siebie czy odstawienie tabletek konsultowała pani z lekarzem?
2 miesięcy temu
Marcin
Witam, ćwiczę ćwiczę 12 lat na siłowni, ostatnie 8 miesiecy redukuje tkankę tłuszczową tzn. jednego dnia na czczo 40 minut ostrego pedałowania na rowerku stacjonarnym (interwły) wysoki puls, a jednego dnia trening siłowy ( dość forsowny ). (ostatecznie przez 8 miesiecy spadlem z 94 na 82, dodam że dawniej ważyłem 116 kg i także w podobny sposób redukowałem z tym że z przerwą ). Ponadto trenuje bez zadnej przerwy 100 % żadnego dnia przerwy, ale i odżywiam się 100 % czysto , ani grama cukru jedenie cukry złożone wrzywa itd, codziennie jajka ( cholesterol ok) Niedawno postanowiłem zrobić sobie badania krwi a dokładnie przykuła moją uwagę tarczyca wyniki są następujące: TSH 3,5 (0,27 - 4.20) ft3 3,25 (2-4,4) ft4 1,29 (0,93-1,7) anty tpo 12,1 ( 0 -34) , anty tg 14 (0-115) cholesterol LDL 99 mg/dl . HDL 42 mg/dl , całkowity 158 (115-190)
6 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Marcin
cd. Obecnie odpoczywam juz 1 tydzien,jem tak samo, mam chyba za wysokie tsh , jak długo muszę odczekać by wykonać ponownie badanie tsh, w moim przypadku ( człowieka "sportowca") czy jest szansa że to się jakoś wyciszy , a może jest dobrze, Proszę o podpowiedź i z góry dziękuję wiek 31 lat
6 miesięcy temu
Natalia
Mam 18 lat, 3 miesiące temu wynik tsh wynosił 2,980. Dzisiaj to już 3,350 (norma 0,520-4,300) u lekarza będę dopiero w poniedziałek? Czy mam się czego obawiać? Dodam że bardzo przytyłam przez ostatni rok.
8 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Nikola
Dowiedziałam się wczoraj że mam tarczyce i mam tsh 6,780 A powinno się mieć 0,510 - 4,300 i mam nadczynna
8 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Ania
chyba niedoczynność. zbyt wysoki wynik - niedoczynność. zbyt niski wynik - nadczynność
7 miesięcy temu
Paulina
Witam, mam 24 lata, ostatnio przytyłam, mam ułana twarz, wazę 72 przy wzroście 178, dzis zrobiłam Tsh i wyszło 1,280 (zakres 0,550-4,780) jednak dalej sie martwie. Czy mam czym? Jestem zdziwiona bo większość moich objawów wskazywałoby na niedoczynnosc a tu tsh w normie...
10 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
dorota
Moj wynik tsh 5,75 i mam 25 lat co to oznacza?
11 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Hanna
Mój wynik jest taki TSH-1,9200 FT3-4,92 FT4-15,83
11 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Pages: « Previous 1 2 3 4 5 ... 17 Next » All
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.