Zobacz również: Nadczynność tarczycy
tarczyca

TSH

Hormon tyreotropowy, zwany w skrócie TSH to hormon wydzielany przez przysadkę mózgową i regulujący pracę tarczycy wydzielającej hormony mające wpływ na przebieg wielu procesów w organizmie człowieka. Chcąc pobudzić działanie tarczycy przysadka produkuje więcej hormonu TSH, kiedy potrzebne jest obniżenie aktywności tarczycy stężenie poziomu TSH spada. Dlatego poziom TSH we krwi jest podstawowym czynnikiem informującym nas o stanie tarczycy.

Norma TSH

Norma stężenia TSH we krwi wynosi pomiędzy 0,27 a 4,2 mU/l, przy czym osoby młode powinny się mieścić raczej w dolnej granicy. Norma może się nieco różnić w zależności od sposobu badania w laboratorium i z reguły jest podana razem z wynikami. Przysadka jest bardzo czułym organem więc wyniki stężenia TSH dają bardzo dokładny obraz pracy tarczycy. Poziom TSH poinformuje nas o nieprawidłowościach nawet jeśli poziom hormonów FT3 i FT4 wydzielanych przez tarczycę mieści się jeszcze w normie. Leczeniem chorób tarczycy zajmują się endokrynolodzy.

Zbyt niskie TSH

Obniżony poziom TSH świadczy o nadczynności tarczycy i powoduje wystąpienie wielu objawów począwszy od nadwrażliwości na ciepło i nadmiernej potliwości. Nadczynność tarczycy powoduje też przyspieszoną przemianę materii i szybkim spadkiem wagi pomimo iż chory nie odmawia sobie jedzenie. Kolejne oznaki nadczynności tarczycy to drżenie rąk, kołatanie serca i nerwowość oraz błyszczenie się skóry. Nie zawsze obserwuje się u chorego wystąpienie wszystkich objawów, najczęściej pojawiają się tylko niektóre z nich. W leczeniu nadczynności tarczycy zastosowanie mają leki sterydowe, czasem konieczne jest wycięcie części tarczycy.

Zbyt wysokie TSH

Podwyższone TSH świadczy o niedoczynności tarczycy. Oznaki niedoczynności tarczycy są z reguły bardzo uciążliwe dla chorego. Niedoczynność tarczycy objawia się zwolnioną przemianą materii, a w konsekwencji szybkim przybieraniem na wadze. Skóra jest ciągle przesuszona i swędząca nawet mimo właściwej pielęgnacji. Niedoczynność tarczycy powoduje także zatrzymywanie wody w organizmie co łączy się z występowaniem obrzęków stóp, dłoni i twarzy. Chorzy najbardziej narzekają jednak na trudności z koncentracją i nadmierną ospałość znacząco utrudniającą codzienne funkcjonowanie. Niedoczynność tarczycy ma poważne konsekwencje dla młodych kobiet, utrudniając zajście w ciążę. Może być przyczyną poronienia dlatego ważne jest monitorowanie stanu tarczycy w okresie ciąży. Leczenie niedoczynności tarczycy jest dożywotnie ale nieskomplikowane. Chory musi przyjmować codzienną dawkę syntetycznego hormonu tarczycy i pozostawać pod kontrolą endokrynologa.

Pages: 1 2 3 4 5 All
Ania
Mam 35 lat.Moje wyniki tsh to 7,2 (norma 0,4000-4,0000).Rok temu wynik był troszke lepszy,bo 6,8292.U ednokrynologa leczę się już 4 lata.Na początku lekarka ładnie wyrównała wynik po czym przy kolejnej kontroli zą się podwyższać Jestem już bezradna.Martwi mnie też wynik z morfologi krwi neutrofili (2,37 przy normie 2,5-7,0) .Procentowo neutrofile mam 37% przy normie 40,0-70,0. Rok temu miałam podobnie.Lekarz za każdym razem mówi,że to musiałabyć jakaś infekcja a to przecież nieprawda,bo nie chorowałam w tym czasie.Proszę o doradzenie w mojej sprawie.Z góry dziękuję
1 miesiąc temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Anna
Moje wyniki to :
TSH 3- 6,86
T3- 0.9
T4-6,9
FT4-1,24
FT3- 2,15
Co to jest nadczynność czy niedoczynność ?
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
sylwia
Mam pytanko ostatnio odebrałam wyniki i moje TSH wynosi 15.050 co to oznacza
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Ania
wiatam , moje tsh to 1.648
ft3- 3,11 i ft4 -1,09,
wcześniej sie leczyłam ale od jakis 5 lat nie lecze sie
czy moje wyniki są prawidłowe??
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
anabell
Witam,
Moje tsh to 3,79, niby wszystko w normie, ale umieram z zimna, podczas gdy za oknem jest ponad 20*C, wypadają mi włosy, paznokcie bardzo się łamią, o tym, że zasypiam w każdej pizycji nie wspomnę, czy to może być niedoczynność?
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
nina
Umierasz z zimna - a może to raczej coś z krążeniem? Może zacznij uprawiać jakiś sport?
1 miesiąc temu
kasiaqqq
witam, za pierwszym razem robiąc badani na TSH a wyszło mi 4,32 przy normie (0,4 - 4,0) kolejny raz jak robiłam badania wyszło 5,41 Lekarz kazał mi czekać kolejne miesiące na powtórzenie wyników, ja natomiast boję się że to tarczyca i nie wiem czy zmienić lekarza czy czekac dalej...

2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
gosia
Witam, mialam robone badanie TSH pod koniec kwietnia i wyszlo 5,42 (norma 0.27-4.20). Mieszkam w uk i chcialam to dalej zbadac lekarz wyslal mnie na badania ale tam nie pokazali mi wynikow i powiedzieli ze wszstko jest ok, ze nie musze nic leczyc. Zrobilam sam badania wczoraj 2go czerwca Tsh wyszlo 7.43 oraz dodatkowo zrobilam FT3 3.62 (norma 3.1-6.8) i FT4 11.42 (norma 12 -22). czy to niedoczynnosc?
Powinnam już leczyc. Tsh powiekszylo sie w przeciagu 1,5 miesiaca. Dodam ze 5.5 miesiaca temu urodzilam coreczke. Mam podobne objamy do nieoczynnosci, przybieranie na wadze, oslabienie, zmeczenie, problemy czasem z przelykaniem, ospałosc, bole dziasel,agresja. Prosze poradcie.
3 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
AGA
tez mieszkam w UK. Tak ,to jest nadczynnosc. Guzik pawda,ze nie powinnas sie leczyc. W UK nie bardzo zajmuja sie niedoczynnoscia, ale nadczynnoscia to bardzo. Ja przeszlam z jednego w drugie i opieke mam super. Juz nie musze latac do Polski i tracic kase na badania. Nie bede sie rozpisywac. Jesli chcesz sluze rada w/s diety , radzenia sobie w zyciu itp. Pisz emalia z zaznaczeniem w temacie tarczyca(zebym nie wykasowala) email agap3@autograf.pl. Pozdrawiam wszystkich zagubionych w temacie.
2 miesięcy temu
Anna
Witam,
ja w ciąży miałam tsh ok.8 i antytpo- 450, a ft3 i ft4 w normie i niby wszystko ok. Że niby nic się nie dzieje i wystarczy euthyrox25, takie zapewnienia lekarzy. Tsh owszem spadło. Po 3 tygodniach po porodzie ważyłam ok. 12 kg mniej, później zaczęło się puchnięcie, tycie, uczucie zimna, wyapdanie włosów, senność i okropne zmęczenie. Okazało się, że tsh wyniosło 148, natomiast ft3 i ft4 znacznie poniżej normy. Po usg okazało się, iż tarczycy już prawie nie ma. Awansowałam na euthyrox125, a następnie na 150 i nadal nie mogę dojść do siebie. To jest właśnie lekceważenie lekarzy.
2 miesięcy temu
Magda
Witaj Gosiu, masz niedoczynność tarczycy nic więc dziwnego że podle się czujesz. Co to za konował stwierdził że jesteś zdrowa? to idiota a nie lekarz, nie leczona tarczyca może doprowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, Idz do endokrynologa i to jak najszybciej, dostaniesz hormon poczujesz się lepiej
3 miesięcy temu
gosiak
Witam, mialam robone badanie TSH pod koniec kwietnia i wyszlo 5,42 (norma 0.27-4.20). Mieszkam w uk i chcialam to dalej zbadac lekarz wyslal mnie na badania ale tam nie pokazali mi wynikow i powiedzieli ze wszstko jest ok, ze nie musze nic leczyc. Zrobilam sam badania wczoraj 2go czerwca Tsh wyszlo 7.43 oraz dodatkowo zrobilam FT3 3.62 (norma 3.1-6.8) i FT4 11.42 (norma 12 -22). czy to niedoczynnosc?
Powinnam już leczyc. Tsh powiekszylo sie w przeciagu 1,5 miesiaca. Dodam ze 5.5 miesiaca temu urodzilam coreczke. Mam podobne objamy do nieoczynnosci, przybieranie na wadze, oslabienie, zmeczenie, problemy czasem z przelykaniem, ospałosc, bole dziasel,agresja. Prosze poradcie.
3 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
katarzyna
Witam mam wyniki tarczycy 4,718 gdzie norma to 0,550-4,780 proszę o pomoc co oznacza mój wynik
3 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Paulina
Mam 24 lata,dzis odebralam wynik, tsh 147... A czuje sie normalnie! Lecze sie od 12 lat na niedoczynnosc,zaczełam od wyniku Tsh 180,przyjmuje caly czas euthyrox 125,i wszystko bylo przez te lata w normie,moze kilka razy zdażyly sie gorsze wyniki, max 10-15 poziom tsh. Ale skad teraz taki skok..
3 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Pages: 1 2 3 4 5 All
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.