Zobacz również: Nadczynność tarczycy
tarczyca

TSH

Hormon tyreotropowy, zwany w skrócie TSH to hormon wydzielany przez przysadkę mózgową i regulujący pracę tarczycy wydzielającej hormony mające wpływ na przebieg wielu procesów w organizmie człowieka. Chcąc pobudzić działanie tarczycy przysadka produkuje więcej hormonu TSH, kiedy potrzebne jest obniżenie aktywności tarczycy stężenie poziomu TSH spada. Dlatego poziom TSH we krwi jest podstawowym czynnikiem informującym nas o stanie tarczycy.

Norma TSH

Norma stężenia TSH we krwi wynosi pomiędzy 0,27 a 4,2 mU/l, przy czym osoby młode powinny się mieścić raczej w dolnej granicy. Norma może się nieco różnić w zależności od sposobu badania w laboratorium i z reguły jest podana razem z wynikami. Przysadka jest bardzo czułym organem więc wyniki stężenia TSH dają bardzo dokładny obraz pracy tarczycy. Poziom TSH poinformuje nas o nieprawidłowościach nawet jeśli poziom hormonów FT3 i FT4 wydzielanych przez tarczycę mieści się jeszcze w normie. Leczeniem chorób tarczycy zajmują się endokrynolodzy.

Zbyt niskie TSH

Obniżony poziom TSH świadczy o nadczynności tarczycy i powoduje wystąpienie wielu objawów począwszy od nadwrażliwości na ciepło i nadmiernej potliwości. Nadczynność tarczycy powoduje też przyspieszoną przemianę materii i szybkim spadkiem wagi pomimo iż chory nie odmawia sobie jedzenie. Kolejne oznaki nadczynności tarczycy to drżenie rąk, kołatanie serca i nerwowość oraz błyszczenie się skóry. Nie zawsze obserwuje się u chorego wystąpienie wszystkich objawów, najczęściej pojawiają się tylko niektóre z nich. W leczeniu nadczynności tarczycy zastosowanie mają leki sterydowe, czasem konieczne jest wycięcie części tarczycy.

Zbyt wysokie TSH

Podwyższone TSH świadczy o niedoczynności tarczycy. Oznaki niedoczynności tarczycy są z reguły bardzo uciążliwe dla chorego. Niedoczynność tarczycy objawia się zwolnioną przemianą materii, a w konsekwencji szybkim przybieraniem na wadze. Skóra jest ciągle przesuszona i swędząca nawet mimo właściwej pielęgnacji. Niedoczynność tarczycy powoduje także zatrzymywanie wody w organizmie co łączy się z występowaniem obrzęków stóp, dłoni i twarzy. Chorzy najbardziej narzekają jednak na trudności z koncentracją i nadmierną ospałość znacząco utrudniającą codzienne funkcjonowanie. Niedoczynność tarczycy ma poważne konsekwencje dla młodych kobiet, utrudniając zajście w ciążę. Może być przyczyną poronienia dlatego ważne jest monitorowanie stanu tarczycy w okresie ciąży. Leczenie niedoczynności tarczycy jest dożywotnie ale nieskomplikowane. Chory musi przyjmować codzienną dawkę syntetycznego hormonu tarczycy i pozostawać pod kontrolą endokrynologa.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 All
Asia
Witam Jestem w 10 tygodniu ciąży mój wynik tsh to 0,240 czy on jest dobry czy też powinnam udać się do endokrynologa mam b częste i silne bóle głowy oczu , częste zasłabnięcia ,w przełyku mam uczucie ciągłego głodu ,przed ciąża w w ciągu pół roku przytyłam 8 kg,odczuwa ze jestem bardzo nerwowa.Dziękuje za szybka odpowiedż
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
RENATA
ASIU ja miałam wyniki TSH w normie a byłam bardzo chora i w końcu poszłam na opercje wycięcia guzków zimnych ,biore Letrox i jest wszystko SUPER .dbaj o siebie i dzidziusia -zyczę DOBREJ DIAGNOZY I POWROTU DO ZDRÓWKA
3 tygodni temu
lucky
norma to 2-4,2 czyli masz grubo poniżej normy. Zrób sobie NATYCHMIAST analizę pierwiastkową włosów (np. przez dargaju.pl), udaj się do dra Kubata (przyjmuje w wielu miejscach w Polsce - poczytaj w internecie gdzie), on Ci ułoży suplementację na ciążę i potem kolejna analiza jak już będziesz karmić, byś mogła dać dziecku w mleku wszystkiego tego czego już teraz Ci brakuje i jemu też wszystkiego nie dostarczasz, bo skąd jak sama nie masz. Jeśli nie zależy Ci ani na Twoim zdrowiu a zwłaszcza nie chcesz urodzić zdrowego dziecka, to nie rób nic z tego co wyżej napisałam. Twoje życie, Twój wybór. Ja mam chore dziecko, bo nikt mnie nie uświadomił co robiłam źle.
1 miesiąc temu
karola
a ja mam wynik tsh 4.6 i sama nie wiem czy to niedoczynnosc bo norme mam podana od 0.2 -4.9....a mam wszystkie objawy-uczucie zimna,obrzmiała twarz,jestem nerwowa,brak koncentracji i ciagłe bóle w oczach od długiego czasu..wykonczyc sie idzie.juz nawet w szpitalu lezalam i nie wiedzieli co...ale tsh nie wpadł nikt zeby zbadac.dodam ze tpo w normie
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
ja
Co Wy w ogóle piszecie jak się nie znacie. Ja mam Hashimoto I sie lecze. Zdrowy człowiek ma Tsh koło 1. Powyżej 2 to już siE coś dzieje tym bardziej ze masz objawy
1 miesiąc temu
magda
może masz depresje, a nie niedoczynność jeśli wyniki są w normie to żaden lekarz nie przypisze Ci tabletek
1 miesiąc temu
Tosik
Witam serdecznie, mam 30 lat (od miesiąca) ale słabe samopoczucie odkąd pamiętam . Będąc dzieckiem miałem badaną tarczycę i stwierdzono jej powiększenie. Badano mnie dlatego, że babcia moja ma/miała niedoczynność tarczycy i chyba tzw. wole. Ponieważ ostatnio (w ciągu 3 lat) zacząłem tyć i żadne diety nie dawały rezultatu, wiecznie chodziłem zmęczony ( przez co piję 5-6 kaw dziennie, które i tak niewiele dają), kilka raz popadałem w epizody depresyjne (brałem/biorę leki SSRI). Ponadto od dziecka zawsze mi było zimno, miewałem często bardzo zimne kończyny (ręce i nogi)! Dodatkowo niskie ciśnienie i bardzo niski puls (4 lata temu podczas badania miałem 52). Nie muszę już mówić, że mam fatalną koncentrację ( a konkretnie jej brak) kłopoty z jasnym sformułowaniem zdań.
Dość przykre są też dla mnie kłopoty z pamięcią! Mam kłopoty z przypomnieniem sobie imion niektórych osób a o bardziej skomplikowanych rzeczach już nie mówiąc.
Wszystko wskazuje na niedoczynność. Dodam, że w ciągu 2 lat przytyłem 18 kg. Mam często zawroty głowy. W końcu zrobiłem testy i wyszło:
TSH (ICD9:L69) 4.9 (za wysokie) zakres ref: 0.27-4.2
FT3 (ICD955) 3.42 zakres ref: 2.00-4.4
FT4 (ICD969) 1.31 zakres ref: 0.93-1.7
ATG 17.6 zakres ref: <115
ATPO 12.1 zakres ref: <34

Mam pytanie czy na podstawie tego można już wywnioskować niedoczynność szczególnie biorąc pod uwagę mój młody wiek i dość wyraźne objawy od dłuższego czasu. Dodam, że do niedoczynności mogło przyczynić się wybuch elektrowni w Czarnobylu tak tłumaczyła to pani lekarz badająca mnie jak byłem dzieckiem (podobno miało to wpływ a ja niestety jestem z tego pokolenia ).
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
krystyna
młoda musisz trafić do dobrego endokrynologa .poziom TSH norma 2,5 wówczas samopoczucie będzie dobre dawka Euthyroxu musi być dobrana.powodzenia.
2 miesięcy temu
ania
proponuje 1litr wody dziennie i umiarkowany sport, wiecej ruchu, plywanie spacer areobik, rower,
2 miesięcy temu
Monika
Proszę aby ktoś mi pomógł opisać moje wyniki tsh 2.410,,,,,ft3 6.59 ft4 16.52 proszę o pomoc*
3 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Basik
Witam rok temu poszłam do lekarza bo''źle''sie czułam,jakie było zdziwienie lekarzai nie tylko gdy mój wynik tsh wynosił 96,21 teraz wiem ze mam hashimoto biore letrox100 i jest ok
3 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
rena
a ja mam tez dziwnie, bo TSH mam 0,623 i wszystkie objawy niedoczynnosci i ciut objawów z nadczynnosci (a tak niskie TSH to czesto nadczynnosć), do tego mikrogruczolak przysadki, ponoć bezobjawowy, bo reszta hormonów i przeciwciał w normie. Zapalenie tarczycy mam, Hashi nie mam i czułam sie fatalnie łącznie z tyciem, przemeczeniem, puchnieciem twarzy, bólów nasady nosa i oczodołów (to było najgorsze), bo leczyli mi zatoki zamiast tarczycę. Teraz biorę Lertox 50 -75 od poł roku i życie do mnie wróciło, schudłam 6 kilo, mam energię i ostatnio przestają mi bolec oczodoły i nasada nosa. Bardzo długo trwało zanim zaczeto mnie prawidłowo leczyc To był rok bezowocnego latania po lekarzach
3 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
jerzy
moja żona ma TSH 12,87 bardzo źle się czuje.Bierzeze na czczo eutyrokx 75 jak,ale jej zawiele nie pomaga- jej pomóc?przy tm masa ciała wzrasta teraż waży chyba około 110 kg.Jest załamana psychicznie.Jak zaradzić proszę opomoc.
Wcześniej była na jodzie,ale to jeszcze gorzej się zrobiło.Brała sterydy żeby ratować oczy.blagam o pomnoc.
Jurek
3 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Rita
Pani Brygido,
informacje o diecie bezglutenowej - http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/
ale zanim pani zacznie tę dietę stosować, to ze względu na to że pani karmi, powinno się ją uzgodnić z lekarzem
1 miesiąc temu
lucky
Skoro błagasz o pomoc, to NATYCHMIAST zróbcie analizę pierwiastkową włosów (np. na stronie www.dargaju.pl albo bezpośrednio na stronie biomolmedu z Łodzi) potem do dra Zdzisława Kubata na suplementację się umówić np.pod nr 606 894 616 (Pan Witek). Żaden inny tzw. lekarz endokrynolog jej nie pomoże, skoro do tej pory tego nie zrobił. Analiza kosztuje 300 zł, wizyta u Kubata 150 zł. Jak kochasz żonę to sprezentujesz jej te badania zamiast czekoladek albo paczki fajek. Jak nie skorzystasz z tego co tu napisałam - nigdy więcej nie proś o pomoc na żadnym forum. Uszanuj poświęcony mój czas na pomoc, o którą tak błagasz.
1 miesiąc temu
Ela
Weszlam na to forum, bo odebrałam wyniki - TSH 10,7! Mialam usuniętą prawie całą tarczycę 10 lat temu, bralam Eutyrox100 i mialam TSH ok.3. Ostatnio czulam się słaba i lekarka zwiększyla mi dawkę do 125. Czułam się źle, źle spałam. Sama zmiejszylam dawkę do 100, utyłam o 2kg w ciągu 2 tygodni. Wróciłam do dawki 125 Eutyroxu, zrobiłam badania i wyszlo TSH 10,7. W czasie Postu (czyli od jutra) odmawiam sobie chleba i slodyczy i zazwyczaj znacznie lepiej sie czuję (nie mówiąc o tym, ze chudne w tym czasie parę kilo). Zbadam potem TSH i zobaczę, czy spadnie.
A dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu wszystkiego w czym jest mąka - chleb, makarony kluski. trzeba czytac sklad produktów, bo w wieu występuje gluten. Ale można jeść ziemniaki, kaszę gryczaną, ryż. Znam osoby, którym ta dieta bardzo pomogła - były wyniszczone, osłabione, zniszczone jelta, rozdrżnienie itp.
1 miesiąc temu
brygida
Czy pani może podać co to za dieta ja dziś się dowiedziałam że mam tsh 88 tf3 i tf4 w normie, jestem matką karmiącą i teraz nie wiem czy mogę dziecko nadal karmić a do lekarza to prywatnie 2 miesiące muszę czekać
2 miesięcy temu
Rita
Oprócz leku w leczeniu niedoczynności konieczna jest jeszcze dieta bezglutenowa i najlepiej bezlaktozowa. Ja jeszcze 5,5 miesięca temu miałam TSH ponad 90 a dziś mam 1,5 i dzięki diecie nie tylko, że nie przytyłam, to nawet schudłam. Lepiej też znosiłam samo leczenie.
2 miesięcy temu
Gosoa
A ja mam tsh 2,40 ft4 0,88 i przypisano mi euthyrox , nie za wczesnie?
3 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Marcinekkk
Zrobiłem badania tarczycy. Mam 4,80, co robić?
Mam 23 lata. I jestem chudy jak palec a Wyżej jest napisane tendencja do otyłości? Ospałość? A ja jestem piłkarzem
3 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Marcinekkk
Byłem u lekarza i powiedział że t3 i t4 jest w normie i dlatego lepiej nie brać leków. Nie wiem czy to przez to TSH (4,80) ale jestem strasznie słaby, coraz słabszy... Jednak lekarz trzyma się swojej wersji. Bez leków...
1 miesiąc temu
Ada
Przy niedoczynności sa szczególne wypadki gdzie się chudnie, moja siostra tak ma.
2 miesięcy temu
Basia
Witam wszystkich cierpiących.....
Dziś odebrałam wynik z MRI głowy-gruczolak przysadki - i wszystko stało się jasne! Od 6 lat choruję na Hashimoto, Eutyrox 150 a zdrowie coraz gorzej, moje TSH to wykres góra-dół od 0,02 do 49 a raz nawet 78, Anty-Tpo ponad 2000, wysoki kortyzol, objawy zewnętrzne-wszystkie książkowe. Byłam już u 4 endokrynologów i wierzcie mi-każdy przepisywał tylko większą dawkę leku, a każde dodatkowe hormony musiałam na nich wymuszać, większość i tak zrobiłam prywatnie. Pomimo wysokiego kortyzolu lekarz nie widział potrzeby robić rezonansu"no bo przecież nie mam krwistych rozstępów na skórze", które dla nich chyba są wyznacznikiem choroby przysadki mózgowej. Tak więc nie dajcie się zbyć lekarzowi, czytajcie artykuły, wymuszajcie badania i jak lekarz wyraźnie was zbywa to idźcie do innego. Ja robiłam kilkakrotnie wynik TSH po wypadku gdzie wychodził w normie, a ja czułam się jak wypluta, moja waga wzrosła w pierwszym półroczu o 20 kg bez przyczyny, jadłam mniej, dużo ćwiczyłam. Dopiero badanie anty tpo pokazało rozmiar postępującej choroby. Nadmienię, że FT3,4 sąi były w normie. Pozdrawiam wszystkich
4 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Ewka
Z gruczolakiem przysadki poradził sobie w moim przypadku Dostinex Dopiero za trzecim razem na rezonansie wyszło, że to mikrogruczolak przysadki, tak,ze też nie zawsze rezonans powie prawdę. Leczę się od 14 lat .Powodzenia życzę.
3 miesięcy temu
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 All
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.