Zobacz również: Nadczynność tarczycy
tarczyca

TSH

Hormon tyreotropowy, zwany w skrócie TSH to hormon wydzielany przez przysadkę mózgową i regulujący pracę tarczycy wydzielającej hormony mające wpływ na przebieg wielu procesów w organizmie człowieka. Chcąc pobudzić działanie tarczycy przysadka produkuje więcej hormonu TSH, kiedy potrzebne jest obniżenie aktywności tarczycy stężenie poziomu TSH spada. Dlatego poziom TSH we krwi jest podstawowym czynnikiem informującym nas o stanie tarczycy.

Norma TSH

Norma stężenia TSH we krwi wynosi pomiędzy 0,27 a 4,2 mU/l, przy czym osoby młode powinny się mieścić raczej w dolnej granicy. Norma może się nieco różnić w zależności od sposobu badania w laboratorium i z reguły jest podana razem z wynikami. Przysadka jest bardzo czułym organem więc wyniki stężenia TSH dają bardzo dokładny obraz pracy tarczycy. Poziom TSH poinformuje nas o nieprawidłowościach nawet jeśli poziom hormonów FT3 i FT4 wydzielanych przez tarczycę mieści się jeszcze w normie. Leczeniem chorób tarczycy zajmują się endokrynolodzy.

Zbyt niskie TSH

Obniżony poziom TSH świadczy o nadczynności tarczycy i powoduje wystąpienie wielu objawów począwszy od nadwrażliwości na ciepło i nadmiernej potliwości. Nadczynność tarczycy powoduje też przyspieszoną przemianę materii i szybkim spadkiem wagi pomimo iż chory nie odmawia sobie jedzenie. Kolejne oznaki nadczynności tarczycy to drżenie rąk, kołatanie serca i nerwowość oraz błyszczenie się skóry. Nie zawsze obserwuje się u chorego wystąpienie wszystkich objawów, najczęściej pojawiają się tylko niektóre z nich. W leczeniu nadczynności tarczycy zastosowanie mają leki sterydowe, czasem konieczne jest wycięcie części tarczycy.

Zbyt wysokie TSH

Podwyższone TSH świadczy o niedoczynności tarczycy. Oznaki niedoczynności tarczycy są z reguły bardzo uciążliwe dla chorego. Niedoczynność tarczycy objawia się zwolnioną przemianą materii, a w konsekwencji szybkim przybieraniem na wadze. Skóra jest ciągle przesuszona i swędząca nawet mimo właściwej pielęgnacji. Niedoczynność tarczycy powoduje także zatrzymywanie wody w organizmie co łączy się z występowaniem obrzęków stóp, dłoni i twarzy. Chorzy najbardziej narzekają jednak na trudności z koncentracją i nadmierną ospałość znacząco utrudniającą codzienne funkcjonowanie. Niedoczynność tarczycy ma poważne konsekwencje dla młodych kobiet, utrudniając zajście w ciążę. Może być przyczyną poronienia dlatego ważne jest monitorowanie stanu tarczycy w okresie ciąży. Leczenie niedoczynności tarczycy jest dożywotnie ale nieskomplikowane. Chory musi przyjmować codzienną dawkę syntetycznego hormonu tarczycy i pozostawać pod kontrolą endokrynologa.

Pages: 1 2 3 4 5 6 All
Basia
Witam wszystkich cierpiących.....
Dziś odebrałam wynik z MRI głowy-gruczolak przysadki - i wszystko stało się jasne! Od 6 lat choruję na Hashimoto, Eutyrox 150 a zdrowie coraz gorzej, moje TSH to wykres góra-dół od 0,02 do 49 a raz nawet 78, Anty-Tpo ponad 2000, wysoki kortyzol, objawy zewnętrzne-wszystkie książkowe. Byłam już u 4 endokrynologów i wierzcie mi-każdy przepisywał tylko większą dawkę leku, a każde dodatkowe hormony musiałam na nich wymuszać, większość i tak zrobiłam prywatnie. Pomimo wysokiego kortyzolu lekarz nie widział potrzeby robić rezonansu"no bo przecież nie mam krwistych rozstępów na skórze", które dla nich chyba są wyznacznikiem choroby przysadki mózgowej. Tak więc nie dajcie się zbyć lekarzowi, czytajcie artykuły, wymuszajcie badania i jak lekarz wyraźnie was zbywa to idźcie do innego. Ja robiłam kilkakrotnie wynik TSH po wypadku gdzie wychodził w normie, a ja czułam się jak wypluta, moja waga wzrosła w pierwszym półroczu o 20 kg bez przyczyny, jadłam mniej, dużo ćwiczyłam. Dopiero badanie anty tpo pokazało rozmiar postępującej choroby. Nadmienię, że FT3,4 sąi były w normie. Pozdrawiam wszystkich
1 tydzień temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Krzysiek
Witam, od ponad roku( widoczne objawy) męczy mnie jakieś schorzenie, zaczęło się od tego że po treningu dostałem tachykardii (ogólnie myślałem że to wina przegięcia z wodą bo wypiłem dobre 6l w ciągu dnia ogólnie napojów bo strasznie chciało mi się pić co do tej pory się nie zdarzało nawet po ostrym treningu/pracy) wylądowałem na SOR w szpitalu porobiono mi badania wszystko, Tsh 2.3. Czas mijał mój stan zdrowia wcale się nie polepszał a wręcz przeciwnie ospałość problemy z nauką (pamięć i koncentracja = 0 nerwowość wypadanie włosów wzrost wagi problemy skórne serce robiło niespodzianki szumy w uszach bóle stawów ogólnie mało fajnie. Lekarze nie mogli znaleźć NIC sam porobiłem kilkakrotnie badania w przeciągu 2 miesięcy TSH skoczyło z 2 na 5.2 ( na dzień dzisiejszy : 4.0 . ( po wynikach z poprzednich lat widać że TSH nie spadało poniżej 3 nigdy ( od zawsze miałem problemy z otyłością itp. Proszę niech mi ktoś powie czy ja w końcu mam tą niedoczynność ? Czy wynik w górnej granicy ew takie wahania świadczą o tej chorobie? Bo o ile nie mam jeszcze nerwicy/depresji to jeszcze trochę pobędę w takim stanie a jej dostanę ( studiuję a w tym stanie nie mogę się efektywnie uczyć )
3 tygodni temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Basia
Proszę pamiętać, że normy tsh podawane przez laboratoria nic nie znaczą przy chorobie tarczycy, wynik od 2 i powyżej jest już nieprawidłowością, oczywiście przy charakterystycznych objawach. Na tarczycę można zachorować od różnych czynników(stres, wypadek, ciężka choroba, itp). Dobrze by było zrobić sobie usg tarczycy. Chora tarczyca będzie przeszkadzać i to mocno w nauce, ale rozpoczęcie kuracji może to zniwelować. Pozdrawiam
6 godziny temu
Basia
Panie Krzysztofie, choruje Pan na niedoczynność tarczycy-zwykłą, ponieważ Anty Tpo są w normie, tylko skacze Panu TSH. Wg wielu dobrych Endokrynologów wyniki TSH powinny oscylować w granicy 1,5-wtedy organizm czuje się dobrze i ma siłę pracować, każde zwyżka jest nieprawidłowością. Proszę też pamiętać, że każdy organizm jest inny i inaczej reaguje. Ja mając TSH 3 i wyżej czuję się strasznie, pokonanie 2 pięter to wyczyn! Powinien Pan iść do lekarz, który rozpocznie leczenie. Stres jest przy chorobach tarczycy wielkim szkodnikiem. Musi Pan znaleźć dla siebie sposób na odstresowanie(może spacery, kino, książka, siłownia.....) no i należy iść do lekarza. Proszę nie dać sobie wmówić, że taka Pana uroda, bo to może powiedzieć tylko konował. Pozdrawiam
7 godziny temu
Krzysiek
Pani Barbaro moje wyniki :
FT4: 1.04 ( 0.7-1.48)
Anty-TPO : <1.0 ( 0.00-5.61)
Anty-TG - 0.55 (0.00-4-11)
TSH-4.045 (0.350 - 4.9) ( chociaż ile labolat.. tyle norm i czasami się w nich mieszczę a czasami przekraczam ( max miałem 5.2 przy max 4.8)
Prawdę mówiąc to jak się czuje niszczy mi życie ( głównie studia bo w tym stanie praktycznie nie mogę się uczyć...)
Czy to jest tak zwykła niedoczynność? czy znowu usłyszę " ale przecież mieści się Pan w normie" jak pójdę do Endokrynologa?
3 dni temu
Basia
Zbadaj przeciwciała Anty Tpo, jeśli poleci ci powyżej granicy 34 to znaczy, że nabawiłeś się niedoczynności immunologicznej czyli Hashimoto, a to jest już inna bajka. Jeden mądry Endo powiedział mi kiedyś, że prawidłowy wynik u chorych na niedoczynność ma oscylować w granicach 1,2-1,5. Stresu nabawiłam się od słuchania lekarzy, którzy wmawiali mi, że taka moja uroda Pozdrawiam
1 tydzień temu
Sylwia
Witam,

dzisiaj otrzymałam wyniki. Bardzo proszę o ich interpretacje.

TSH 19.27 mU/L

Hb 92 g/L
4 tygodni temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Ja M.
Ja miałam tsh 16, nigdy nie zapomnę wyrazu twarzy lekarza - przerażenie pomieszane ze zdziwieniem.
1 miesiąc temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
julian
8258moje wyniki TSH 5,52 .Czuję się fatalnie ..Jakie brać leki, może ziołowe??
1 miesiąc temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Basia
Zrób przeciwciała anty tpo-koszt 30 zł, znajdź dobrego lekarza-wybadaj opinie o nim. Pozdrawiam
1 tydzień temu
Agnieszka
witam
odebralam wyniki tsh i wynasza 5,5 a norma jest od 0,3-4,0 co to oznacza
1 miesiąc temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
ela
oznacza to lekką niedoczynność tarczycy ale trzeba zrobić ft4 żeby to stwierdzić
3 tygodni temu
Daria
Witam,
dziwna sprawa z moja tarczyca. Od kilku lat mam wszystkie objawy nadczynnosci - chudne mimo, ze jem naprawde duzo i dobrze, poce sie niemilosiernie, blyszczy mi sie skora jak latex i nie chce przestac pomimo pielegnacji na najwyzszym poziomie, jestem bardzo wrazliwa na cieplo i szybko sie przegrzewam, mam z reguly podwyzszona temp.do 37,3, natomiast w wynikach krwi wyglada to na niedoczynnosc! jak to w ogole mozliwe?
Wiem, ze mam chorobe hashimoto, poniewaz mam potrojne wyniki przeciwcial Atpo oraz zmiane w prawym placie ok.2cm, ktora w biopsji rowniez ma przeciwciala hashi.
TSH ok.4
Ft4 14

Czy mozliwa jest nadczynnosc przy hashimoto (wiem, ze hashi wystepuje w 3 rodzajach)? Jak to zdiagnozowac? Lekarze zalamuja rece, bo objawy faktycznie mam z nadczynnosci...
1 miesiąc temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Basia
Miałam takie same objawy jak ty, lekarz mówił, że to częste, gdy niedoczynność wpada w nadczyność i na odwrót. Ja mam teraz bardzo wysokie TSH a też ciągle się wietrzę , bo mi gorąco, no i od roku mam wiecznie podwyższoną temp. 37,5 do 38,1. Szukaj pomocy u innego lekarza, może powinnaś zrobić wiecej hormonów i dodatkowych badań, wit. D, ACTH, kortyzol i inne. Pozdrawiam
1 tydzień temu
Sylka
Witam, mam pytanie, czy podwyższone tsh ( moj wynik to 6,42) moż mieć coś wspólnego z bolesnymi, ociążałymi nogami najczęściej rano, jak również z problemem z schudnięciem i nadmiernym cellulitem??
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Kasia
Twoje TSH bardzo jest związane z problemem z schudnięciem bo niedoczynność tarczycy spowalnia przemianę materii i bez leków utrata kg jest niemożliwa. Proponuje Ci też zwiększyć ilość wypijanych płynów w ciągu dnia -2l wody mineralnej/dzień i aktywność fizyczna.
1 miesiąc temu
Magdalena
Proszę o interpretację wyników:
TSH- 1,246
fT3- 4,93
fT4- 14,94

Mam większość objawów niedoczynności- paznokcie i włosy lecą na potęgę, jest mi zimno, jestem ospała i przemęczona mimo uprawiania sportu.
Dodam, że w ciąży wyszła mi niedoczynność i brałam Euthyrox 25. Później wyniki były w normie.
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Karolciar
Witam proszę o pomoc w interpretacji wyników :
TSH 4,650
FT3-4,01
FT4-13,90
Anty-TPO - <28
Wizytę u lekarza ma za dwa tygodnie,a chciałbym się dowiedzieć czy mam powody do niepokoju .Proszę o pomoc i góry dziękuję.
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Bożena
Masz podwyższone TSH, ale nie jest takie tragiczne. Zależy od zakresu referencyjnego labolatorium. Poniżej pokazują normy do 4,2, a tam gdzie ja robię normyt są do 4,78. Mój endo powiedział, ze póki są w zakresie nie będzie mi nic przepisywać, ale co 2-3 miesiące mam kontrolować TSH. Ale jak planujesz dziecko to na TSH musisz dostać leki, by obniżyć je do max 2,0
2 miesięcy temu
Pages: 1 2 3 4 5 6 All
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.