Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/klient.dhosting.pl/c10/niedoczynnosc-tarczycy.pl/public_html/com/include/commax.class.php on line 107
TSH - Niedoczynność tarczycy
Zobacz również: Nadczynność tarczycy
tarczyca

TSH

Hormon tyreotropowy, zwany w skrócie TSH to hormon wydzielany przez przysadkę mózgową i regulujący pracę tarczycy wydzielającej hormony mające wpływ na przebieg wielu procesów w organizmie człowieka. Chcąc pobudzić działanie tarczycy przysadka produkuje więcej hormonu TSH, kiedy potrzebne jest obniżenie aktywności tarczycy stężenie poziomu TSH spada. Dlatego poziom TSH we krwi jest podstawowym czynnikiem informującym nas o stanie tarczycy.

Norma TSH

Norma stężenia TSH we krwi wynosi pomiędzy 0,27 a 4,2 mU/l, przy czym osoby młode powinny się mieścić raczej w dolnej granicy. Norma może się nieco różnić w zależności od sposobu badania w laboratorium i z reguły jest podana razem z wynikami. Przysadka jest bardzo czułym organem więc wyniki stężenia TSH dają bardzo dokładny obraz pracy tarczycy. Poziom TSH poinformuje nas o nieprawidłowościach nawet jeśli poziom hormonów FT3 i FT4 wydzielanych przez tarczycę mieści się jeszcze w normie. Leczeniem chorób tarczycy zajmują się endokrynolodzy.

Zbyt niskie TSH

Obniżony poziom TSH świadczy o nadczynności tarczycy i powoduje wystąpienie wielu objawów począwszy od nadwrażliwości na ciepło i nadmiernej potliwości. Nadczynność tarczycy powoduje też przyspieszoną przemianę materii i szybkim spadkiem wagi pomimo iż chory nie odmawia sobie jedzenie. Kolejne oznaki nadczynności tarczycy to drżenie rąk, kołatanie serca i nerwowość oraz błyszczenie się skóry. Nie zawsze obserwuje się u chorego wystąpienie wszystkich objawów, najczęściej pojawiają się tylko niektóre z nich. W leczeniu nadczynności tarczycy zastosowanie mają leki sterydowe, czasem konieczne jest wycięcie części tarczycy.

Zbyt wysokie TSH

Podwyższone TSH świadczy o niedoczynności tarczycy. Oznaki niedoczynności tarczycy są z reguły bardzo uciążliwe dla chorego. Niedoczynność tarczycy objawia się zwolnioną przemianą materii, a w konsekwencji szybkim przybieraniem na wadze. Skóra jest ciągle przesuszona i swędząca nawet mimo właściwej pielęgnacji. Niedoczynność tarczycy powoduje także zatrzymywanie wody w organizmie co łączy się z występowaniem obrzęków stóp, dłoni i twarzy. Chorzy najbardziej narzekają jednak na trudności z koncentracją i nadmierną ospałość znacząco utrudniającą codzienne funkcjonowanie. Niedoczynność tarczycy ma poważne konsekwencje dla młodych kobiet, utrudniając zajście w ciążę. Może być przyczyną poronienia dlatego ważne jest monitorowanie stanu tarczycy w okresie ciąży. Leczenie niedoczynności tarczycy jest dożywotnie ale nieskomplikowane. Chory musi przyjmować codzienną dawkę syntetycznego hormonu tarczycy i pozostawać pod kontrolą endokrynologa.

Pages: « Previous 1 ... 3 4 5 6 7 ... 17 Next » All
wiosenka1507
Mam 26 lat. Ciągle dopisuje mi zmęczenie, ból głowy, senność i apatia.Moje TSH wynosi 3,21, a norma wynosi 0,27 - 4,2. Mieszcze się w normie, czy coś jest nie tak ?
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Monika
Mam niedoczynność tarczycy (haschimoto). Miesiąc temu poroniłam w 4mc ciąży. Przyczyny nieznane, bo wszystkie wyniki były w normie (m.in. tsh 2,49 i ft4 18 - mieszczą się w wyznaczonych normach). 2 tyg po poronieniu zrobiłam badanie tsh: 0,103 i ft4 18,96. Endokrynolog zmniejszył mi dawkę euthyroxu ze 112 do 50. Zastanawiam się, jak szybko tsh wróci do normy? Endokrynolog się nie przejął wynikiem. Chcemy z mężem szybko wrócić do starań o dziecko, bo mamy zielone światło pd gin.
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Ewa
dzień dobry,
nie wiem co zrobić. czy jest ok, czy nie. mam okropne obrzęki rąk i nóg rano. jestem nerwowa i często zmęczona. znajomy lekarz mówi,że wyniki ok ale, chcę się upewnić . mam 30 lat.


tsh- 3,2
tf3-3,26
tf4-0,90
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Natalia
Nie jest ok
W prawdzie nie podalaś norm bo zapewne tsh się w niej mieści.
Tsh u Ciebie powinno oscylwać max 1-2 . Powinnas zwrócić sie do endokrynologa .Z podaniem hormonu tsh spadnie a ew.wzrostowi powinno ulec ft3 i ft4 .Pozdrawiam
2 lata temu
SLWIA
dzisiaj odebrałam wyniki i moje TSH wynosi 4,455 mam 39 lat czy mam się czym martwić dodam że dokucza mi ciągle zmęczenie jestem ciągle śpiąca
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Natalia
Powinnas podać normy i przy tsh oznaczyć ft3 i ft4 . Moim zdaniem idzie pod niedoczynnośc tarczycy .
2 lata temu
Kamila
Dzisiaj bylam na badaniach krwi. Wyszło mi, iż THS jest rowne 4,429.. Mam się tym przejmować?
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Irena
Nie masz sie czym przejmowac.Doświadczony endokrynolog powie ci tak: przekroczona zaledwie gorna norma hormonu, zaczyna sie malutka niedoczynność przy ktorej nalezy zacząć brac dawke euthyroxu lub letroxu. Bez paniki, nic sie ni dzxieje zlego.Po 2-3 miesiacach wynik powinien byc w miare bardzo dobry-ok. 2,5. Prosze nie traktowac tych wszystkich wpisow,ktore tutaj sie pojawiaja za wyrocznie poniewaz kazdy organizm inaczej reaguje na podawany lek a w przypadku tarczycy szczegolnie.Pozdrawiam, proszebyć dobrej mysli ale..kontrolowac sie co 3 m-ce.
4 miesięcy temu
ania
Ja mam 22lata i moje TSH to 6.36 co to oznacz
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Natalia
Oznacza to ewidentną niedoczynność tarczycy . Powinnas oznaczyc jeszcze ft3 , ft4 , ew.Przeciwciala tarczycowe i do endokrynologa
2 lata temu
Donata
Masz niedoczynność tarczycy. Norma w Twoim wieku to ok. 2,5. Koniecznie idź do endokrynologa, bo jeśli taki stan będzie się utrzymywał możesz mieć poważne problemy ze zdrowiem. Ją mam już 56 lat i nigdy jeszcze tak wysokiego tsh nie miałam, choć od dłuższego czasu się leczę. Często mam problemy z nieuzasadnionym tyciem, suchą, piekącą i łuszczącą się skórą, rozdwajającymi paznokciami, stanami depresji itp
2 lata temu
Przemek
Witajcie, mam pytanie czy przy takich wynikach tarczycy powinienem udać się do lekarza? Wyczytałem, że tarczyca może powodować problemy ze skórą, które mam. Dodam, że przeciwciała wszystko w normie więc nie ma tutaj mowy o chorobie autoimmunologicznej. Objawy jakie mam to wlaśnie pokrzywka, uczucie gorąca, czasami problemy ze snem, wahania nastrojów, mam niedowagę.
TSH 5,35 (norma 0,61-4,30)
FT4 1,59 (norma 0,98-1,63)
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Angelika
Mam 17lat i moje TSH wynosi na czczo 2,12 jest okej ? Odpiszcie proszę
Nawet na maila alaskok15@wp.pl
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Natalia
U młodej osoby tsh powinno oscylować w granicy 1 ulu/ml , zrób jeszcze wyniki ft3 i ft4 i do endokrynologa
2 lata temu
Donata
Jak najbardziej w normie. Chciałabym mieć takie.
2 lata temu
Wanda
Od lat choruje na niedoczynność...wczoraj odebrałam wyniki TSH 32,45....szok do lekarza mam w środe....chyba oszaleje do tego czasu
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
bozena konczanin
spoko. dzisiaj odebrałam swoje. mam 66. no to co? tak ma być...i tyle. good luck!
2 lata temu
karolina
moje TSH wynosi 3,41 czy normalny wynik .. ponieważ staramy sie o dziecko i nie wiem czy mam jakie kolwiek szanse
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Tomek
zdecydowanie za dużo by zajść w ciąże, zejdź przynajmniej poniżej 2.
2 lata temu
Ania
Masz szansę tylko mniejsze tsh i wizyta u dobrego endokrynolog ginekologa
2 lata temu
Pages: « Previous 1 ... 3 4 5 6 7 ... 17 Next » All
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.