etui
Zobacz również: Nadczynność tarczycy
tarczyca

Euthyrox

Wskazania do zastosowania leku

euthyrox Lek Euthyrox stosowany jest przede wszystkim w przypadku braku, bądź niedoboru naturalnych hormonów tarczycy, głównie w niedoczynności tarczycy, w stanach po operacyjnym usunięciu tarczycy, w przypadku jej zapalenia, czy w niektórych postaciach guzów tarczycy. Euthyrox N 25 – N 200 stosowany jest w leczeniu wola obojętnego, zwłaszcza u osób dorosłych, u których nie jest wskazane podawanie jodu, a także w zapobieganiu nawrotowi wola po resekcji wola obojętnego, w zależności od tego, jaki jest stan hormonalny pacjenta po wykonanym zabiegu. Euthyrox N 25 – N 200 zalecany jest w leczeniu zastępczym w niedoczynności tarczycy, a także w trakcie leczenia supresyjnego raka tarczycy. Euthyrox N 25 – N 100 stosowany jest w ramach terapii skojarzonej w tyreostatycznym leczeniu nadczynności tarczycy po wyrównaniu jej czynności. Z kolei Euthyrox N 100/N 150/N 200 stosowany jest w ramach testu tłumienia czynności tarczycy.

Dawkowanie leku

Lek podawany jest doustnie, na czczo, około pół godziny przed pierwszym posiłkiem, z małą ilością płynu. Jeżeli lek ma przyjąć dziecko, można rozpuścić tabletkę w niewielkiej ilości wody i zawiesinę tę należy podać razem z dodatkową, małą ilością płynu. Dawkowanie ustala lekarz. Powinna być ona ustalona na podstawie badań laboratoryjnych oraz klinicznych indywidualnie, w zależności od wskazań, podobnie zresztą, jak cały okres leczenia. Z reguły dawka dla pacjenta dorosłego wynosi 150-200 mg dziennie. Stosuje się oczywiście dawki większe, bądź mniejsze.

Działania niepożądane

Euthyrox jest lekiem z reguły dobrze tolerowanym. Tak, jak w przypadku innych leków, mogą jednak wystąpić pewne skutki uboczne, które występują raczej przy niewłaściwym dobraniu dawki i dotyczą objawów nadczynności tarczycy. W trakcie leczenia należy zatem zwrócić szczególną uwagę na takie objawy, jak zaburzenia snu, niepokój, nadmierna potliwość, spadek wagi ciała, bóle głowy, skłonność do biegunek, przyspieszenie czynności serca, uczucie kołatania serca, podwyższenie ciśnienia tętniczego, bóle w klatce piersiowej, a nawet wypadanie włosów. Osoby cierpiące na cukrzycę mogą zaobserwować zaburzenia poziomu cukru we krwi. W tym wypadku konieczne jest systematyczne kontrolowanie poziomu cukru. Wszystkie, wymienione powyżej objawy niepożądane powinny ustąpić po zmniejszeniu dawki leku.

Przeciwwskazania

Leku nie powinny przyjmować osoby wykazujące nadwrażliwość na substancję czynną, a więc lewotyroksynę, bądź inny składnik preparatu. Euthyrox nie powinien być podawany także w przypadku nie leczonej niedoczynności tarczycy, nie leczonej niedoczynności przysadki, bądź nie leczonej tyreotoksykozy. Nie należy przyjmować preparatu w przypadku zawału mięśnia sercowego, w ostrym zapaleniu mięśnia sercowego, a także w ostrym zapaleniu wszystkich warstw serca.

Pages: 1 2 3 4 5 6 All
monika
Witam
Ja również mam niedoczynność tarczycy, mam 22 lata a wykryto ją jak miałam 14 lat, przyjmuję Euthyrox 75mg i 100mg na zmianę (zaczynałam od jodu i dawki Etx 25mg). Na początku zażywania leku przytyłam ok 10kg(65kg) , ale z 3 lata temu juz wróciłam do swoich rozmiarów , nawet wygladam lepiej niz wczesnej. Uważam ze Euthyrox bardzo mi pomaga, dlatego że mam porównanie jak to jest gdy go nie zażywam(zdarza mi sie nie wykupić lekarstw przez 2 msc) Gdy nie przyjmuje Ethx , zaczynam 'puchnąć' jestem ospała , mogłabym wtedy cały dzień przespać i dalej byc śpiącą. Również mam wtedy stany depresyjne, brak chęci do życia itp oraz zmiany nastroju. Dlatego uważam że ten lek nie jest złym lekiem , bo wiem ze bez niego nie mogłabym normalnie żyć.
1 rok temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Romana
Witam. Mam niedoczynność tarczycy i chciałabym żeby mi ktoś z,tym pomógł ponieważ mój lekarz gp nie chce mi pomóc ani przepisać żadnych tabletek. Czy mam brać jakieś witaminy na początek czy cokolwiek żeby zrzucić z wagi. Bardzo tyje i chce schudnąć ponieważ czuje się źle.
1 rok temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
basia
zmien diete duzo warzyw zero produktów przetworzonych tzw. gotowców , nabiał , woda mineralna , sport
1 rok temu
powazna
Ja bym w ogole nie brala, to tak jak z cala ta chemia, gwozdz do trumny, czytajcie o naturalnych metodach leczenia (suplementy) bez skutkow ubocznych.
1 rok temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Anna
Każdy ma tarczycę.
1 rok temu
niepowazna
A co jak już nie mam tarczycy ?
1 rok temu
Wiola
Witam proszę o interpretację wyników:
TSH- 1,04 norma 0,270 -4,200
FT3-4,01 norma 2,00 – 4,40
FT4-1,43 norma 0,9-1,70
Czy te wyniki mogą powodować wypadanie włosów?
Wcześniej nrałam euthyrox 100 a teraz biorę dawkę 125- obawiam się że to za duża dawka...Proszę o pomoc.
1 rok temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Daria
Wg mnie wyniki są ok
1 rok temu
Monia
Choroba Gravesa Bassedova to NADCZYNNOŚĆ tarczycy! Żeby ją stwierdzić trzeba oznaczyć poziom przeciwciał przeciwtarczycowcych TRAb! Leczy się ją lekami przeciwtarczycowymi a nie TYROKSYNĄ! Ktoś kto ma przepisany od lekarza Euthyrox ma NIEDOCZYNNOŚĆ tarczycy! Skutkiem ubocznym tego leku jest CHUDNIĘCIE, a nie TYCIE! Ludzie przestańcie się udzielać na forach kiedy nie macie zielonego pojęcia o czym piszecie, bo możecie tylko komuś zaszkodzić.....
Wiolu włosy mogą wypadać zarówno od niedoczynności jak i od euthyroxu, jeśli to Twój jedyny skutek uboczny to prawdopodobnie dawka jest ok. Zgłoś się do lekarza i sama lepiej nie zmieniaj dawki.
1 rok temu
Anna
Wyglada na Graves Bassedova. Dawka jest prawidlowa a skutek uboczny w postaci przybierania na wadze opisany w ulotce.
1 rok temu
Ewa
"Z reguły dawka dla pacjenta dorosłego wynosi 150-200 mg dziennie" - proszę poprawić z miligramów na mikrogramów.
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Krystyna
Witam mam pytanie mam niedoczynność tarczycy dostałam lek hormonalny o nazwie Euthyrox N 25 dopiero od miesiąca go zażywam czy mogę równocześnie brać Climea na menopałze która to biorę już od 10 lat i dobrze się po niej czuję Krystyna
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Ania
Witam mam niedoczynność tarczycy i biorę Euthyrox 1 tabletką i zaczęłam po tym cholerstwie TYĆ czy to normalne jest, mam duży brzuch cały czas czuję się wzdęta i jak by mi się woda wstrzymała bo czasami mi tak hlupie w brzuchu. Lekarz mi powiedział że to normalne. Ale ja tak nie uważam że to normalne jest.Co robić.
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Joanna
Ja biorę leki Euthyroks 5lat i myśle ,ze wcale nie jest lepiej .Przytylam 30kilo i to jest dla mnie dramatem.Walcze z choroba ale bez rezultatów .W tym wszystkim urodziłam zdrowa córkę ,która miała 10punktow .Lekarz zawsze mi przypomina ,ze to cod.Lezalam prawie 10miesiecy ,zeby ja mieć .Nie ma reguły ,na każdego człowieka działa co innego i co innego pomaga.Stres to wróg tej choroby.Szukam kliniki i dobrego lekarza endokrynologa w Gdańsku?Z ta choroba trzeba całe życie walczyć !Ja próbowałam rożnych metod,proszków z naturalnego środowiska ,niejedzenia itp i Nic !Klimat tez jest ważny ,Geny i tryb jaki się prowadzi.Jak ktoś zna lekarstwo to niech odpisze?
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Marta
Witam.
Polecam Ci doktor Siemaszko.Przyjmuje u lekarzy specjalistów ul.podbielańska 16 w Gdansku. Jest to najlepsza endokrynolog-ginekolog i położnik w Trójmiejscie. Nie znam Pani która by jej nie zachwalała. Zgłoś sie do niej a tak Ci ustawi leki ze schudniesz w moment i bedziesz sie czuła ja nowo narodzona. Ja tak własnie mam Polecam.
2 lata temu
Krystyna
Witam ja też zażywam te hormony o nazwie EUTHYROX N 25 i nie tyję wręcz przeciwnie schudła 6 kg jak to możliwe jest po prostu po za życiu tabletki na czczo po pól godzinie jem regularnie rano i wieczorem aktivia i rano i obiad cy kolacja to jem małe porcje może częściej lecz małe i nie tłuste oraz unikam mięsa wieprzowego jem tylko z drobiu piersi kurczaka z ryże kaszą lub z ziemniakami bez tłuszczu no i gimnastyka poranna i rezultat murowany nie tyję to nie hormony zażywane tylko silna wola człowieka no i kultury bakterii jakie ma Aktivia Krystyna

2 lata temu
Bogusława
A ja mam objawy nadczynności,pocę sie ciągle mi gorąco,nie śpie TSH W NORMIE a dostałam jodid i Eutyroks i zaraz biopsje nie mam jeszcze wyniku ale usg wykazuje w lewym płacie guzki ale po tych lekach zmniejszam dawki boli mnie głowa w środku jestem jak galareta serce mi wali i czuje sie gorzej,lekarz mi powiedziała ze to niedoczynność w internecie przeczytałam moje objawy pasuja do nadczynności czyzby sie pomyliła/czy nadczynność i niedocznność leczy sie tak samo?
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Agnieszka
no ewidentnie nadczynnosc!!
2 lata temu
JUSTYNA
JESTEM W 18 TYGODNIU CIĄŻY I WYKRYTO U MNIE NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY MOJE WYNIKI TO TSH 3 Generacji mlU/l 4.189 ,FT 3pmol/l 4.75 ,FT4 pmol/l 14,00 AntyTPO lU/ML45.40(+) LEKARZ zapisał mi Euthyron N 100 I i nie wiem czy mam przyjmować 1 tabletkę czy 2 bo zapisał mi dwa opakowania proszę o pilną odpowiedz
2 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Basia
Z tego co wiem to bierze się zawsze 1 tabletkę na czczo , pół godziny przed jedzeniem. Pilny kontakt z lekarzem zalecam.
Basia
2 lata temu
dorka
w DU*IE!! hahahaha zadzwoń do lekarza, poważnie.
2 lata temu
Agata
Kobieto jesteś w ciąży, nie wolno samemu ani przez forum ustalać dawki tego leku, możesz dostać zawału albo stracić dziecko przez swoje eksperymenty. Zadzwoń do lekarza.
2 lata temu
Magda
Idz do lekarza sie zapytaj a nie na forum sie pytasz A jak by ci ktos napisal ze masz przyjmowac 6 tabletek dziennie to bys brala?! Jestes w ciąży kobieto pomysl o dziecku bo niedoczynnosc w ciazy jest bardzo niebezpieczna.
2 lata temu
Tarczyca
Ty sie lekarza zapytaj a nie na forum pomocy szukasz
2 lata temu
JUSTYNA
gdzie ta odpowiedz
2 lata temu
Pages: 1 2 3 4 5 6 All
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.