etui
Zobacz również: Nadczynność tarczycy
niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy definiowana jest jako zespół objawów klinicznych całego organizmu, które są wywołane niedoborem tyroksyny, a co za tym idzie także niedostatecznym działaniem trijodotyroniny. Zaburzona zostaje w ten sposób gospodarka metaboliczna całego organizmu. Choroba pięciokrotnie częściej dotyka kobiety niż mężczyzn, a po 60. roku życia jest diagnozowana u 1–6% osób, co świadczy o tym, że częstość jej występowania zwiększa się wraz z wiekiem.

Pierwszy raz opisano ja w 1877 roku, jako obrzęk śluzowaty. Najcięższą postacią niedoczynności tarczycy był wrodzony zespół niedoboru jodu (kretynizm endemiczny), który występował na obszarach charakteryzujących się drastycznym niedoborem jodu. Typowymi objawami tej choroby były: niski wzrost, zmiany w wyglądzie twarzy, znacznie upośledzenie umysłowe. Dziś rzadko obserwuje się występowanie tego schorzenia, jeśli już to najczęściej w miejscach, w których żywność charakteryzuje się dużym niedoborem wspomnianego pierwiastka.

Anatomia i fizjologia tarczycy

Tarczyca jest gruczołem dokrewnym, wewnątrzwydzielniczym, którego głównym zadaniem jest produkcja i sekrecja hormonów, które zarządzają gospodarką metaboliczną organizmu. Organ waży od 30 do 60 gram i może powiększać się w czasie ciąży, cyklu menstruacyjnego lub w wyniku choroby.

Narząd ten leży w przednio-dolnej części szyi i zbudowany jest z dwóch bocznych płatów, połączonych wąską cieśnią. U niektórych osób zauważa się występowanie dodatkowego, trzeciego płata, zwanego piramidowym, który położony jest po lewej stronie tarczycy, a jego górny koniec sięga cieśni wyżej niż boczne płaty. Te natomiast umiejscowione są między połową wysokości chrząstki tarczowatej krtani, piątą chrząstką tchawicy, pęczkiem naczyniowo-nerwowym szyjnym i podwięzią przedkręgową. Są przykryte warstwą mięśni podgnykowych.

Czytaj więcej —



Niedoczynność tarczycy u dzieci

Niedoczynność tarczycy to zespół kliniczny spowodowany niedoborem hormonów – tyroksyny i trójjodotyroniny, produkowanych przez gruczoł tarczycowy i będących jednymi z najważniejszych w ludzkim organizmie. Schorzenie to u dzieci jest dzielone na postać wrodzoną i nabytą. Wrodzona niedoczynność jest spowodowana brakiem lub wadą gruczołu wewnątrzwydzielniczego, która rozwija się w czasie życia płodowego najczęściej w związku z niedoborem jodu w środowisku.

Czytaj więcej —

Pages: « Previous 1 ... 3 4 5 6 7 ... 12 Next » All
Kamil
Witam
Chodzę do endokrynologa od ok. 4 lat i na początku nie powiem pomogły mi te wizyty w przybraniu wagi i wzrostu. Brałem Euthyrox N25-50 i przytyłem ok. 20 kg (w wieku ok. 14-15 lat byłem niski i bardzo szczupły, przez parę lat waga i wzrost stanęły ) teraz mam 18 lat i ważę ok. 64 kg,177 cm. Niedawno miałem półroczną przerwę przyjmowaniu leków . W połowie tej przerwy robiłem badanie krwi ( na następną wizytę) potem przez 3 miesiące zacząłem ćwiczyć na siłowni, biegać, rzuciłem złe nawyki czułem się super energiczny bez brania tych leków, ale na ostatniej wizycie lekarz powiedział że wyniki wyszły nie najlepiej (te z przed 3 miesięcy przed bieganiem itd.) i trzeba znowu wrócić do brania leków. Prawie 2 tygodnie biorę Euthyrox N50 i ostatnio od samego rana czuję się osłabiony, zmęczony pogorszyła mi się koncentracja, nic mi się nie chcę i jestem PEWNY,że to przez te leki. Następną wizytę mam za 5 miesięcy i nie zamierzam się czuć codziennie zmęczony i osłabiony, ze złym samopoczuciem dlatego mam zamier przestać zażywać Euthyrox i wrócić do chęci działania za czasów siłowni i biegania.
Ale chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat. Może moglibyście mi coś polecić.
Z góry dziękuje
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Teresa
Najpierw trzeba zrobic badania THS, mysle, ze dalej masz niedoczynnosc tarczycy. Badania krwi sa b.wazne.Nic nie piszesz o tym. Dawki leku sa dosc wysokie, a wiec trzeba skontrolowac tarczyce, USG byloby tez wskazane. Pytanie, w jaki sposob przyjmujesz lek. Moj maz na poczatku bral wszystkie swoje leki po sniadaniu, bez wzgledu na polecenia lekarza. Teraz moje pierwsze pytanie ranne, czy wziales tabletke? A potem sniadanko...
3 lata temu
Kamil
Podczas przyjmowania leków w wieku od ok. 14-17 przytyłem te 20 kg. A konsultacja z lekarzem nie wiele pomoże. Jestem pewny, że usłyszę "leczenie tylko wtedy przyniesie korzyści jeżeli będziesz się trzymał zaleceń"
4 lata temu
Nika
20 kg przytyłeś po leku euthyrox czy przed lekiem jeśli można wiedzieć? Moim zdaniem odstawienie leku powinieneś skonsultować z lekarzem... moja znajoma kiedyś przestała zażywać te leki i po pewnym czasie jej wyniki bardzo się pogorszyły.
4 lata temu
Nica
Witam, ja też od 4 lat choruję na niedoczynność tarczycy. brałam eutyrox, ale dowiedziałam się, że bardzo dobrze regulują pracę tarczycy zabiegi metodą Bowena. Dotałam do takiego gabinetu w Dabrowie Górniczej i jestem w trakcie leczenia tą metodą. Efekt, zmniejszłam dawkę eutyroxu do minimum, wyniki sa bardzo dobre, a ja wreszcie nie mam napadów lęku i obniżonego samopoczucia. I to też dzięki Bowenowi. Polecam Poza tym tą metodą wspomaga się płodność oraz wiele innych schorzeń
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
aneta
Mozesz mi podac adres tego gabinetu z dabrowy musze tego sprobowac
3 lata temu
Becia
Hej Mogłabyś coś więcej napisać na temat tego zabiegu metodą Bowena? Warto zrobić taki zabieg? Daje dobre efekty?
4 lata temu
Grzegorz
Witam. Mam do Was pytanie. Niedawno wykryto u mnie niedoczynność popromienną (chorowałem na ziarnicę złośliwą - miałem autoprzeszep szpiku i dwukrotnie radioterapię na okolicę szyi - do tego choruję na ) - od ponad miesiąca biorę Euthyrox N 25. Po ok pierwszych du tygodniach objawy takie jak zmęczenie, złe samopoczucie, nadmierna senność ustąpiły, niestety od około tygodnia może półtorej znowu bardzo źle się czuję jestem bardzo osłabiony. Wyjściowo miałem TSH na poziomie 9,800 po około półtorej tygodnia 9,200. Dziś sam odpłatnie pobrałem krew i czekam na wynik ale czuję się koszmarnie. Czy myślicie ze może mam źle dobraną dawkę?? Wiem że na początek powinno się zaczynać od właśnie 25 ale po około 2 tygodniach lub teraz po miesiącu endokrynolog może powinien skontrolować mi TSH i ewentualnie zmienić dawkę?? Wiem że mój wynik nie jest jakiś kosmiczny ale mój organizm jest ogromnie wyczerpany po 4 latach leczenia nowotworu i chyba stąd tak mocne objawy?
Jak pisałem TSH wyjściowo 9,800 Ft4 przy dolnej granicy
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Grzegorz
Wynik z dzisiaj TSH 6,3, FT4 0,85, po miesiacu . Więc chyba dawka za mała? Spadek się zatrzymał i stąd powrót objawów? Jak myślicie?
4 lata temu
Mario37
Grzegorz,daj odpocząć organizmowi po chorobie,ja miałem TSH 156,mi się wyniki unormowały do prawidłowego wyniku dopiero po 6 miesiącach,przestrzegałem przy tym dietę śródziemnomorską wysyłam Ci link http://zdrowejedzenie.blox.pl/2009/06/Dieta-srodziemnomorska-jadlospis-na-caly-tydzien.html ,pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
4 lata temu
Mario37
Witam mam pytanie,czy przy niedoczynności tarczycy(leczę się już 2 lata)letrox 2 x dziennie biorę 0/5 150.Wyniki TSH są teraz książkowe bo początkowe TSH 156 ;-(

Moje pytanie czy spadek libido jest czymś normalnym przy tej chorobie ????
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Krystyna
no, niestety, spadek libido jest "normalny". To jeden z charakterystycznych objawów tej choroby. I obawiam się ze to taki objaw, który nie znika po unormowaniu się innych objawów ( większości innych). U mnie w każdym razie tak się stało......
3 lata temu
marta
Tak spadek libito jest normalny nie ma co się obawiac
4 lata temu
I
Czy po leku na niedoczynność waga spada czy może rośnie ? jak było u was???
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Mario37
Witaj Marta,mi waga podskoczyła 13 kg,normalnie ważę 78 kg 178 cm wzrostu.Zanim wykryto u mnie niedoczynność tarczycy POCZĄTKOWE TSH 156 .Lekarz był w szoku.Po przyjmowaniu początkowej dawki letroxy 2 x dziennie 150 POCZUŁEM SIĘ LEPIEJ ,po 4 miesiącach waga spadła do 80 kg a teraz już doszedłem do 78kg. Przede wszystkim musisz przestrzegać diety i ruch,ja biegam
4 lata temu
Kasia
U mnie waga podczas przyjmowania leku znacznie spadła, wyniki tsh są teraz w normie i ogólnie czuję się znacznie lepiej to chyba nienormalne że podczas przyjmowania leku tyjecie, zapytajcie lekarza bo to jest chyba nie w porządku...
4 lata temu
marta
waga przy tej chorobie wzrasta i nie da się z tym nic zrobić przyjecie leku nie ma na to wpływu jesli tyjesz lub chudniesz w zaden sposób to nie jest zasługa leków
4 lata temu
Heri
Lekarka mi przepisałam Letrox50 mówiąc że po ok miesiącu powinnam zauważyć zmniejszenie masy ciała ponieważ lek "odpompuje" nadmiar wody z organizmu. Niestety po 3 mc brania leku mogę powiedzieć że jeszcze z 10 kg mi przybyło mimo iż jem mniej i zdrowiej ( więcej zieleniny).
4 lata temu
Mila
Czy przy niedoczynności może pojawić się cellulit ? PROSZĘ ODPISZCIE to bardzo ważne...
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Mila
Mario37 dzięki za odpowiedź Czy ty brałeś te tabletki na odwodnienie i czy zauważyłeś poprawę?
4 lata temu
Mario37
Mila,masz zatrzymaną wodę w organizmie, to przy niedoczynności jest normalne,ja też tak miałem,skonsultuj się z endokrynologiem i na pewno da ci lekarstwa na odwodnienie.pozdrawiam Mario37
4 lata temu
Mila
@kicia u Ciebie się pojawił? u kogoś jeszcze? bo to dziadostwo pojawiło się u mnie i nie wiem jak sobie z tym poradzić tym bardziej, że jestem szczupłą osobą i nigdy nie miałam takich problemów Tak więc cellulit może pojawić się podczas niedoczynności ?
4 lata temu
kicia
jest mozliwe bardzo ze od tarczycy moze pojawic sie celuit
4 lata temu
Ona
Moje problemy z tarczycą zostały wykryte przez przypadek w poradni naprotechnologii. Po kilku latach starań o dziecko i biegania od lekarza do lekarza, zresztą bez skutecznych, postanowiliśmy pójść do tej poradni. Nauczyłam się prowadzić obserawacje cyklu, co umożliwia wykonanie badań laboratoryjnych w ściśle określonych dniach cyku, gdyż poziom niektórych hormonów w czasie cyklu ulega zmianom. Zostaliśmy oboje przebadani. Okazało się, że moja tarczyca nie działa jak należy. Jesteśmy w trakcie leczenia mojej niedoczynności. I już niedługo będziemy mogli zacząć starania o nasze maleństwo.
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Kasia
Witam.
Bardzo prosiłabym o pomoc w zdiagnozowaniu moich wyników.
Podejrzewam że mam niedoczynność tarczycy, mam wiele objawów takich jak zmęczenie, zaparcia, tycie, problemy z trawieniem czy osłabienie siły mięśniowej.

Oto moje wyniki badań:

TSH 0,86 µIU/ml (norma 0,580-3,590)
FT3 1,95 pg/ml (norma 2,17- 3,77)
FT4 0,99 ng/dl (norma 0,98-1,63 )
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Wika
ja uważam, że nie masz niedoczynności.... ale jeśli chcesz się upewnić to idź do lekarza
4 lata temu
Natalia
Jak pewnie zauwazylas,masz bardzo dobry wynik TSH,wiec nie ma tu mowy o niedoczynnosci.Jednak aby miec pewnosc,ze wszystko jest w porzadku udaj sie do endokrynologa,ktory zdiagnozuje tarczyce. Czasami jest tak,ze TSH jest w normie,ale dwa pozostale badania czyli FT3 i FT4 moga wskazywac na chorobe tarczycy.
pozdrawiam.
4 lata temu
Aga
Witam! O rany a już myslałam że jestem jakąś hipochondryczką, śmiało mogę się podpisać po tymi wszystkimi objawami, wydawało mi się że to niemożliwe aby nagle cały organizm zaczą wysiadać. Badania zrobiłam miesiąc temu i moje TSH to 5,75 od tygodnia biorę euthyrox 25 1 x 1tab ale po 3 dniach zaczęło mi szaleć cisnienie skacząc do 160/100 i serce walić jak głupie. Od 3 dni biorę po 1/2 tab i ciśnienie sie unormowało za pare dni wrócę do 1 tabl. Jak myślicie czy to normalne może oranizm musi się przyzwyczaić do leku? Jak było u Was? Czy też miałyście jakieś problemy na początku przyjmowania leku? Po jakim czasie jest odczuwalna poprawa ogólnego samopoczucia?
Endokrynolog powiedział że mam niedoczynnośc na tle autoimmunologicznym nie zlecił mi badania TF3 i TF4 tylko powtórnie TSH i przeciwciała.
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Krystyna
Oznacza to tyle, że masz przewlekłe autoimmunoidalne zapalenie tarczycy, inaczej nazywane chorobą Hashimoto. To samo i mnie "kopnęło". Tak, organizm wysiada bardzo, a ponieważ dodatkowo objawom fizycznym towarzyszy także depresja, to naprawdę żyć się odechciewa. Poprawa, u mnie, jest po lekach. Ale już wiem, zdaję sobie z tego sprawę, dotarło to w końcu do mnie, ze do końca życia będę na lekach, bo moja tarczyca będzie znikać ( już zniknęło mi 2/3 tarczycy i mam niedoczynność, bo jak jej nie miec, kiedy tarczyca znika...). Nie ma, niestety, żadnego sposobu na to, aby układ odpornościowy przestał niszczyć tarczycę. Nie ma też sposobu na spowolnienie choroby. Można tylko ograniczać pole rażenia tej choroby, przez dietę, ruch i...zażywanie sztucznego hormonu tarczycy. Skutki tej choroby są naprawdę poważne, i nie tylko zmęczenie mam na myśli.
3 lata temu
Marta
Witam . Postanowilam napisac na tym forum bo nie wiem gdzie szukac pomocy. Od pol roku mam dziwne objawy tj , kolatania serca, uderzenia goraca, drzenie rak, zawroty,bole glowy, pogorszony lekko wzrok,chwilami widze jak za mgla, uczucie zatkanych uszu ,jestem senna i nie do zycia, najmniejsza czynnosc sprawiami problem i mam dusznosc, do tego ogromne odstepy miedzy miesiaczkami 2-3 miesieczne. Bylam badana pod katem chorob glowy ,kregoslupa, serca ale wszystko ok poza wlasnie przyspieszonymi biciami serca ktore wykazalo badanie holterem. Czy to moze byc tarczyca? Badania na tarczyce zrobilam z wlasnej woli, powniewaz podsunela mi ten pomysla mama, gdyz jej siostra choruje na tarczyce i miaal podobne dolegliwosci. Ale pani doktor z rodzinnej poradni powiedziala ze ne ma sie czym niepokoic bo wyniki w normie
TSH 2,620 (0,270-4,200)
FT3 5,94 (3,10-6,80)
FT4 15,23 (12,,-22,00)

W takim razzie skad te wszystkie objawy? Prosze o jakies informacje bo nie wiem co juz robic. Nikt nie potrafi mi pomoc a czuje sie okropnie. Bardzo prosze o informacje na meila : martaurbanska1990@gmail.com
4 lata temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Mika
Dla kobiety w wieku rozdrodczym górna granica normy TSH to 2,0, a jeśli starasz się o dziecko to maks.1,7. Norma laboratoryjna jest szeroką normą dla różnych grup wiekowych. Ja mam 2,51 i biorę eutyrox 1/4 tabl. Mój rodzinny konował też mi wmawiał, że to idealny wynik, a endokrynolog włączył eutyrox... Zmień konowała rodzinnego, jeśli nie mu się przetłumaczyć że masz już lekką niedoczynność.
4 lata temu
Pages: « Previous 1 ... 3 4 5 6 7 ... 12 Next » All
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.

Objawy niedoczynności tarczycy

1

Objawy niedoczynności tarczycy związane są przede wszystkim ze zwolnieniem tempa przemiany materii. Najczęściej u chorego obserwuje się przyrost masy ciała, zaparcia, osłabienie, zmęczenie także wysiłkowe, spadek koncentracji i zmniejszenie zdolności skupiania uwagi, zaburzenia pamięci oraz uczucie chłodu związane z szybkim wyziębianiem organizmu.

Czytaj więcej —

Leczenie niedoczynności tarczycy

2

Każdą postać niedoczynność tarczycy należy leczyć substytucyjnie. Podstawowym lekiem jest sól sodowa lewoskrętnej tyroksyny, podawana dawkach indywidualnie dostosowanych do każdego chorego. Podaje się ją na czczo, raz w ciągu doby, około 30 minut przed posiłkiem, ponieważ taka podaż zapewnia najlepsze wchłanianie leku.

Czytaj więcej —

Niedoczynność tarczycy w ciąży

3

Jawna, pełnoobjawowa niedoczynność tarczycy jest diagnozowana u 0,5% kobiet ciężarnych, częściej natomiast, bo w 2–3% rozpoznaje się subkliniczne postacie schorzenia, które poprzedzają pełnoobjawową niedoczynność gruczołu tarczowego.

Czytaj więcej —